Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul'da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin yer alacağı BIST Sürdürülebilirlik Endeksi 4 Kasım'dan itibaren hesaplanmaya başlanacak.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre, borsaların çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim konularındaki risklerine ilişkin politika oluşturmaları sürecinde şirketlere yol gösteren ve şirketlerin sürdürülebilirlik politikalarına ilişkin bilgiyi de sorumlu yatırımcılara ileten bir platform oluşturmak için yola çıkan borsa, 4 Kasım 2014 tarihi itibarıyla BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ni hesaplamaya başlıyor.

Söz konusu endekste yer alacak firmalar, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan'ın katılımıyla düzenlenecek olan Sürdürülebilirlik Endeksi Toplantısı ile açıklanacak.

Borsa, söz konusu endeks için 25 yıldan fazla, küresel ölçekte 100'den fazla varlık sahibi, yöneticisi ve endeks hesaplayıcıya hizmet veren Ethical Investment Research Services Limited (EIRIS) ile birlikte çalışıyor.

Ocak-mart 2014 döneminde BIST 30 endeksinde yer alan şirketler EIRIS tarafından, 30 Haziran 2014 tarihi itibariyle kamuya açık olan bilgileri kullanılarak değerlemeye tabi tutularak Borsa İstanbul tarafından belirlenen ve minimum kriterleri sağlayan şirketler endekse dahil edildi.

Endeks, şirketlere kurumsal sürdürülebilirlik performanslarını yerel ve küresel anlamda karşılaştırma imkanı verecek.

Endeks ile şirketlere iyileştirme yapmak ve yeni hedefler belirlemek için bir performans değerlendirme aracı sunulmuş ve kurumsal şeffaflık ve hesap verebilirliklerini, sürdürülebilirlik konularına ilişkin risk yönetim becerilerini geliştirme imkanı sağlanmış olacak.

Endeks ayrıca yatırımcıların sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerini benimseyen şirketleri ayırt edip bu şirketlere yatırım yapmalarını sağlayacak bir araç sunacak.

Endeksin diğer bir amacının da Türkiye'de, özellikle Borsa İstanbul şirketleri arasında sürdürülebilirlik konusundaki anlayış, bilgi ve uygulamaların artmasına katkıda bulunmak olduğu bildirildi.

AA