Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin banka mevduatları, bankaların rakamlarını manipüle etmesi ve “gayrimeşru” yollarla para çekmelerine yönelik kısıtlamaları takiben düşüş göstererek kredi büyümesini ve ülke ekonomisini canlandırma çabalarını tehdit ediyor

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. öncülüğünde Çin’in en büyük 5 bankasından 4’ü mevduatlarda düşüş olduğu belirtti. Bankalar bu hafta üçüncü çeyrek bilanço rakamlarını açıklıyor. Merkez bankası verileri ise ülkenin bankacılık sektöründeki düşüşün 1999’dan bu yana ilk kez gerçekleştiğini gösterdi.

Gerileyen mevduat seviyeleri, bankaların çeyrek dönem sonu varlıklarının yüzde 75’inden fazla kredi sağlamalarının yasaklanmış olması ile kredilerin genel olarak düşüş göstermesine neden olur. Mevduatlardaki düşüş, Çin hükümetinin hali hazırda 1990’dan bu yana en zayıf büyümeyi kaydetmesi beklenen ekonomiyi canlandırma çabalarına engel teşkil edebilir. Bankalar ayrıca daha pahalı finansman kullanmaya başlama ile ilgili baskı altına girebilir.

Capital Economics Ltd. Çin ekonomistlerinden Julian Evans-Pritchard, “Bankaların mevduata ilişkin rakamsal verilerini şişirme olasılıklarının azalması ile bazı bankalar kredi-mevduat oranı gerekliliklerini karşılamak için borçlanmaların boyutunu azaltmaya zorlanacak. Düzenletiyici kontroller bankalar için sertleşiyor ve bu durum kredi büyümesine yansıyor” dedi.