Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya merkez bankası gösterge faiz oranını ekonomist tahminlerinin üzerinde yükseltti. Ruble sürpriz kararın ardından kayıpları genişletti.

Rusya merkez bankası web sitesinde açıklanan verilere göre gösterge faiz oranını yüzde 8’den yüzde 9.5’e getirdi. Karar, Bloomberg anketine katılan 31 ekonomisti şaşırttı. Ruble düşük seviyesine korurken, 2 yıldan uzun bir sürenin en büyük aylık kaybını genişletti.

Merkez bankası Güvernörü Elvira Nabiullina, Mart ayında Ukrayna krizinin ortaya çıkmasıyla politikada sıkılaştırma için harekete geçti. Nabiullina, enflasyon beklentilerini hafifletmek ve 2008’den bu yana en büyük boyutta gerçekleşen sermaye çıkışlarını durdurmak için borçlanma maliyetlerini dört kat yükseltti. Ruble merkez bankasının dolar-euro sepeti karşısında kısa bir süre için kayıpları azaltmasının ardından Moskova saati ile 13:42’de yüzde 1.2 değer kaybetti.

Merkez bankası, “Dış koşullarda önemli değişiklikler meydana geldi. Petrol fiyatlarında kayda değer bir gerileme yaşandı ve belli ülkeler tarafından daha sert yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Bunun sonucu olarak rublenin değer kaybetmesi ile birlikte Ağustos ayında belirli besin ürünlerine getirilen ithalat sınırlandırmaları tüketici fiyatı büyümesinde ivmelenmeye neden oldu” açıklamasında bulundu.