Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici harcamaları Eylül'de beklenmedik bir şekilde geriledi. Bu durumda gelir artışının yılın en yavaş artışını göstermesinin etkili olduğu belirtilirken, bu veri ekonominin istikrarlı bir şekilde büyüme noktasında sıkıntı yaşayabileceğini ortaya koydu.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre harcamalar geçen ay yüzde 0.2 geriledi. Blooomberg anketine katılan ekonomistlerin hiçbiri böyle bir gerileme öngörmemişti. Gelirler ise yüzde 0.2 ile Aralık'tan bu yana en zayıf artışı gösterdi.

Enflasyon hızını çok az bir farkla geride bırakan maaşlar, hane halkının harcamaları azaltmasına neden olabilir. Konut fiyatlarındaki yavaş artış ve hisse senedi piyasalarındaki volatilite de varlık artışlarını kısıtlıyor. İstihdamda devam eden iyileşme Tüketici Güvenini artırmak ve tüketicilere harcama yapma imkanı tanımak için gerekli olacak.

New York'taki RBC Capital Markets kıdemli ABD ekonomisti Jacob Oubina "Ağustos'ta çok sağlam bir ay geçirdik ve tüketimde bazı yavaşlamalar görülmesi normal. Buna ek olarak tüketiciler bu yıl elde ettikleri gelir artışının önemli bir kısmını tasarrufta kullandılar" şeklinde konuştu.