Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, geçen ay, Mart ayından bu yana ilk kez, gelişen piyasa varlıklarına yatırım yapan ABD exchange traded fonlarındaki (ETF) yatırımlarını azalttılar.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, gelişen ülkelere yatırım yapan ve belli ülkeleri hedefleyen ETF'lerden çıkışlar Ekim ayında 994.9 milyon dolar olurken, bu fonlara girişler 977.9 milyon dolarda kaldı.

Çıkışların ay sonuna doğru tersine dönmesine karşın, hisse senedi fonları Ekim ayında 1.7 milyar dolar kaybederken, tahvil fonları 685.8 milyon dolar arttı. Gelişen ülke ETF'lerinden çıkışlar en son, 147 milyon dolar ile Mart ayında gerçekleşmişti. Şubat ayında, kayıplar 3.32 milyar dolara ulaştı.

Gelişen ülke hisse senetlerinin göstergesi MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, geçen haftaki yüzde 3.2'lik yükselişin ayın başlarındaki kayıpların geri alınmasını sağlamasının ardından, geçen ay yüzde 1.1 yükseldi. Bloomberg Dolar Gelişen Piyasa Ülke Tahvil Endeksi Ekim ayında yüzde 2.32'lik bir yükseliş gerçekleştirdi.

En büyük değişiklik, fonların 487.5 milyon dolar daraldığı Çin ve Hong Kong'da gerçekleşti. Bu ülkelerde Eylül ayında 211.6 milyon dolarlık giriş olmuştu. Yatırımcılar hisse senedi fonlarından 481.7 milyon dolar ve tahvillerden 5.8 milyon dolar çekti. Çin hisse senetlerinin göstergesi Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.4 arttı ve yuan dolar karşısında yüzde 0.43 güçlendi.

Bu ülkelerin ardından en fazla değişiklik, ETF yatırımcılarının 329.2 milyon dolarlık çıkışları ile birlikte Güney Kore'de gerçekleşti. Bu ülkede önceki ay 45.2 milyon dolarlık giriş olmuştu. Hisse senedi fonları 328.7 milyon dolar azalırken, tahviller 500,000 dolarlık küçük çaplı bir düşüş gerçekleştirdi. Güney Kore hisse senetlerinin göstergesi Kospi Endeksi yüzde 2.8 düştü ve won dolar karşısında yüzde 1.3 değer kaybetti.

Geçen hafta, gelişen piyasa ETF'lerinde net girişler yavaşladı. 24 Ekim'de biten haftada 1.1 milyar dolar olan girişler, son hafta 340.2 milyon dolara geriledi. Hisse senedi fonları 199.7 milyon dolar ve tahvil fonları 140.5 milyon dolar arttı.