Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde enflasyonu canlandırmaya yönelik kararlılığını vurguladı. Kuroda, merkez bankasının fiyat hedefine ulaşmak amacıyla alabileceği önlemlerin sınırsız olduğunu dile getirdi.

Kuroda bugün Tokyo’da yaptığı konuşmada, “Fiyatlara yönelik aşağı yönlü riskler önemli hale geldiğinde harekete geçmek doğal ve geçtiğimiz haftaki parasal genişleme merkez bankasının tereddütsüz kararlılığının bir göstergesi idi. Ek parasal genişleme için önlemlere gelince tahvil alımları dâhil bir limit olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Merkez bankasının çabalarının için sonuç vermesi tüketicileri ve şirketleri ikna etmenin kritik bir önem taşıdığını söyleyen Kuroda, “deflasyonal zihniyetin” sonlandırılması gerektiğini belirtti. BOJ geçtiğimiz hafta piyasaları şaşırtarak beklenmedik şekilde ek teşvik açıklamıştı.

Daiwa Securities Co. ekonomistlerinden Maiko Noguchi, “Kuroda için artık geri dönüş yok. BOJ’un satın alma miktarının sınırı olacağına düşünmüyorum. Ancak Kuroda beklentileri etkileyebilmek için ciddi bir girişimde bulunuyor” diye konuştu.

Kuroda, “Merkez bankası yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşana kadar genişlemeye devam edecek ve para politikasında gerektiği zaman tereddütsüz değişiklikler yapacak” dedi.