Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile yaptığı görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında yarın önemli bir yapısal dönüşüm programını kamuoyu ile paylaşacağını duyurdu.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklayacağı reform programının piyasaların ve Türkiye'yi yakından takip eden kredi derecelendirme kuruluşlarının beklentilerine ne oranda karşılık vereceği ise belirsizliğini koruyor.

3 Ekim 2014'te Türkiye'nin BBB- kredi notunu ve durağan görünümünü teyit eden Fitch Ratings, açıklamanın son kısmında kredi notuna olumlu etki yapabilecek faktörler arasında "gayrisafi yurtiçi tasarrufları artıracak ve daha esnek bir istihdam piyasası ile doğrudan yabancı yatırım sağlayabilecek 'yapısal reformları' da saymıştı.

Yorumcular ise paketin piyasalar üzerinde olumlu etki yapmasını beklediklerini ifade ediyorlar.

Garanti Yatırım Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, paketin içeriğini görmeden yorum yapmanın mümkün olmadığını ancak 'elle tutulur bir planın' düşük büyüme-yüksek enflasyon sarmalına girmiş olan ekonomi için hatrı sayılır bir değişim sağlayabileceğini belirtti. Altınsaç, Türkiye'nin 2001 krizi sonrasında yaptığı reformların olumlu sonuçlarını gördüklerini, bu sefer de işleyen bir paket ortaya çıkmasının ekonominin görünümünü uzun vadede pozitife çevireceğini ifade etti.

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş daha önce Ekonomi'den Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de haber verdiği ve Başbakan Davutoğlu'nun da belirttiği üzere ciddi öneme sahip olan paketin, olumlu etki yapabileceğini dile getirdi.

Paketin ayrıntılarının çok önemli olduğunun altını çizen Demirtaş yarın Başbakan'ın ekonomi ile ilgili ilk önemli mesajını vereceğini ve bu nedenle paketin piyasa üzerinde doping etkisi yapmasının 'olası' olduğunu söyledi.

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com