Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 2,1 milyar avroluk AB faturasını ödemeyeceğini açıklayan İngiltere Başbakanı David Cameron'ı hedef aldı.

Basın toplantısı düzenleyen Juncker, "Sayın Cameron'la bir sorunum yok, onun diğer başbakanlarla bir sorunu var" dedi.

Lüksemburg eski Başbakanı Juncker, "Ben isimsiz bürokratlar çetesinin başkanı değilim. 28 siyasi komiserin başıyım. Biz bürokrat değiliz, üst düzey yetkili değiliz. Bu nedenle her zaman, daha göreve başlamadan bile Komisyon'u zayıflatmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Juncker, "Hiçbir başbakandan korkmuyorum" diyerek, AB başkentlerinden Komisyonu'a yönelik haksız eleştirileri cevapsız bırakmayacağını ifade etti.

AB Komisyonu üye ülkelerin ortak bütçeye yapacakları katkıyı, geçen ay son ekonomik verilerle ve farklı bir sistemle yeniden hesaplamış ve İngiltere'den 1 Aralık'a kadar 2,1 milyar avro ödemesini talep etmişti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, 23-24 Ekim'deki AB zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında "1 Aralık'ta bu faturayı ödemeyeceğim. Eğer insanlar 1 Aralık'ta bunu ödeyeceğimi düşünüyorlarsa başka bir şeyle karşılaşacaklar" ifadesini kullanmıştı

Fatura konusunda AB Komisyonu'nu eleştiren Cameron, "Bir anda böyle bir faturanın sunulması, büyük bir paranın bu kadar kısa sürede ödenmesinin istenmesi hiçbir kuruluş için kabul edilemez bir çalışma şeklidir. AB'ye en fazla katkıyı sunan bir ülkeye bu şekilde davranılması kabul edilemez" demişti.

AB üyelerinin Komisyon'un ilave fatura çıkardığı İngiltere dahil toplam 9 üye ülke için, faizsiz taksitlerle ödeme planı üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

AB kurallarına göre 1 Aralık'a kadar ödenmemesi halinde faiz işletilmesi gereken, üye ülkelerin ortak bütçeye katkılarını güncelleyen faturadan İngiltere'nin payına 2 milyar 125 milyon avro ve Hollanda'nın payına 642,7 milyon avro düşmüştü.

Komisyon ayrıca İtalya'dan 340,1 milyon avro, Yunanistan'dan 89,4 milyon avro, Kıbrıs Rum kesiminden 42,4 milyon avro, Malta'dan 13,1 milyon avro, Bulgaristan'dan 7 milyon avro ve İrlanda ve Letonya'dan 6,5'er milyon avro talep etmişti.