Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan halkının seçimlerde bir mesaj verdiğini ve kendisinin de bu mesajı aldığını belerterek, "Son iki yılımın her anını ülkemin güvenliğini ve daha fazla Amerikalı'nın refah içinde olmasını sağlamak için en iyisini yapmakla geçireceğim" dedi.

Obama, dünkü seçimlerde Kongre'nin iki kanadında da üstünlüğün Cumhuriyetçi Parti'ye geçmesinin ardından, bugün seçim sonuçlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner ile Senato'da çoğunluk lideri olması beklenen Cumhuriyetçi Mitch McConnell ile telefon görüşmesi yaptığını belirten Obama, gelecek dönemde her ikisiyle da çalışma yönündeki istekliliğini dile getirdi.

Obama, seçim gecesini "Cumhuriyetçiler için iyi bir geceydi" şeklinde tanımlayarak, Cumhuriyetçi adayların iyi bir kampanya yürüttüğünü söyledi. Obama, yeni dönemle ilgili olarak da yarın Kongre'deki tüm liderleri Beyaz Saray'da ağırlayacağını bildirdi.

Amerikan halkının seçimlerde mesaj gönderdiğini ifade eden Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amerikalılar, seçtikleri insanların iyi çalışmasını bekliyor ve kendi isteklerimiz yerine onların isteklerine odaklanmamızı istiyor. İşlerin halledilmesini istiyorlar. Bu duyarlılığı ele almada iki partinin de sorumluluğu var. Başkan olarak hala bu şehrin çalışabilir olması noktasında eşsiz sorumluluğum var. Oy verenlere söylüyorum, mesajlarınızı aldım. Seçmenlerin üçte ikisi bu seçimlerde oy kullanmadı, bu noktadaki mesajı da aldım."

Obama, başkanlığının son iki yılının her dakikasını, ülkesinin güvenliğini ve daha fazla Amerikalı'nın refah içinde olmasını sağlamak için en iyisini yapmakla geçireceğini kaydetti.

"Birlikte, Amerikalılar'ın ekonomik ihtiyaçlarına yönelik adımları atabiliriz"

ABD'nin 2008'de ilk başkanlığa geldiğinden bu yana geliştiğine ve ekonomik olarak çok daha iyi bir pozisyona gelindiğine işaret eden Obama, işsizliğin azalması, ekonominin her alanında iyileşme görülmesi, petrol fiyatlarının düşmesi, enerjide dışa bağımsızlığın azalması gibi alanlardan örnekler verdi.

Obama, ancak bunları tam olarak hissedemeyen ve bu konuda hala endişeleri olan seçmenler bulunduğunu belirterek, ülkede herkes bu gelişmeleri hissedene kadar çalışmaya devam etmeleri gerektiğini anlattı.

Obama, bu noktada Kongre'nin adım atması gerektiğini, kendisinin de en verimli şekilde Kongre ile çalışacağını söyledi.

Tabi ki Kongre'nin geçireceği bazı tasarıları kendisinin geçiremeyeceğini ve kendisinin atacağı bazı adımlardan da Kongre'nin memnun kalmayacağını ama bunun demokrasinin doğasında olduğunu belirten Obama, "Ancak birlikte çalışabileceğimiz konular var" dedi.

Obama, bu noktada Kongre ile birlikte, Amerikalılar'ın ekonomik ihtiyaçlarına yönelik adımları atabileceklerini belirterek, istihdam yaratma konusu, vergi reformu, ihracatın geliştirilmesi, genç nüfusa yönelerek eğitim alanında düzenlemeler yapılması ile asgari ücretin artırılması konularını örnek gösterdi.

"Bazı şeyler var ki ülke 2-4 yıl daha bekleyemez"

Kongre ve hükümetin iki parti arasında ayrılması, taraflar arasındaki uzlaşmazlıklar, ülkede birçok konunun 2016 başkanlık seçimlerine kadar, iki yıl boyunca askıya alınabilmesi ihtimalini içeriyor.

Bu konuya işaret eden Obama, yapılacak bazı şeyler için de 2 ya da 4 yılın beklenemeyeceğini söyledi.

Obama, geleceğe olulumlu baktığını ifade ederek, "Sadece Kırmızı (Cumhuriyetçi bölgeler) ve mavi (Demokrat bölgeler) eyaletlerin birleşiminden daha fazlası olduğuma hala inanıyorum, Birleşik Devletler olduğumuza inanıyorum" dedi.

Kongre ve yönetim kanadının birlikte çalışması halinde ABD'nin daha iyi ilerleme sağlayabileceğini kaydeden Obama, Cumhuriyetçilerle işbirliğinin olabileceği alanlarda birlikte çalışabileceklerine yönelik inancını dile getirdi.

Bir soru üzerine Obama, "Amerikan halkı bu şehrin iyi çalışmadığına inanıyor. Başkan olarak da doğal olarak bunun doğru çalışması için daha çok beni sorumlu tutuyorlar. Sadece belirli bir eyalette değil, ülkenin geneli tarafından seçilen kişi benim. Dolayısıyla (partiler arasındaki) bazı ayrılıkların kapanması için benim daha çok zorlamamı istiyorlar. Benim yapabileceğim en önemli şey, işlerin hallolmasını sağlamak ve Kongre'nin işleri halletmesine yardım etmek" diye konuştu.

Obama, ayrıca, Beyaz Saray'da herkesin seçim sonuçlarına bakarak ne yapılması gerektiği konusuyla ilgileneceğini ve Boehner ve McConnel'in gündemlerinde nelerin olduğuna bakacaklarını dile getirdi.

Mcconel ile yapıcı bir ilişkilerinin olabileceğine inandığını belirten Obama, eğer Amerikan halkı yönetim ile Kongre arasındaki diyalog ve iletişimin şeklini tasvip etmiyorsa, daha başka yolları deneyebileceklerini ifade etti. Bu noktada McConnell ile birşeyler içmeye gidebileceği belirten Obama, Boehner'in kendisini golfte tekrar yenmesine izin verebileceğini söyleyerek espri yaptı.

"Şimdiki Kongre ile çözülmesi gereken öncelikli üç konu var"

Obama, bir soru üzerine, göçmenlik reformu için Kongre'nin adım atması için uzun zamandır beklediğine işaret ederek, bu konudaki kapsamlı reformu Kongre'nin geçirmesinin kendisinin öncelikli tercihi olduğunu ama bunun için de oturup beklemeyeceğini söyledi.

Obama, bu yılın sonuna kadar bu konuda başkanlık yetkisini kullanma noktasındaki kararlılığını vurguladı.

Obama, sağlık reformunun ortadan kaldırılmasına yönelik herhangi bir tasarıyı da imzalamayacağını hatırlattı.

Yeni Kongre Ocak ayında görevine başlayacak. Seçim nedeniyle kapalı olan şimdiki Kongre, gelecek hafta iş başı yapıp, Noel tatiline kadar çalışacak.

Obama, bu Kongre'nin yasama yılı dolmadan ele alması gereken acil konular olduğuna da dikkati çekerek, bunları Ebola ile ilgili tasarı, IŞİD ile mücadele için hükümete yeni yetki verilmesi ve hükümetin Aralık'a kadar açık kalabilmesi için kısa vadeli düzenleme geçirilmesi olarak gösterdi.

"Bu durum beni karamsar kılmıyor"

Obama, tekrar yarışmayacağına ve artık siyasi seçim kaygılarının olmadığına işaret ederek, başkanlığının son iki yılında Amerikan halkına yapabileceği en iyi katkıları yapmaya çalışacağını söyledi.

Obama, "Belki de yaşlanıyorum bilmiyorum ama seçim sonuçları beni karamsar etmiyor, aksine daha enerjik hale getiriyor, çünkü bu demokrasinin çalıştığı anlamına geliyor" diye konuştu.