Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:00'da güncellendi)

ABD hisseleri ve dolar AMB Başkanı Draghi'nin ekonomini toparlanması için umut tazeleme çabası ile yükseldi. ABD Hazine tahvilleri, beklenenden iyi gelen işsizlik başvuruları verisinin ardından geriledi.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 13:22'de yüzde 0.2 yükseldi. Stoxx Europe 600 ise yüzde 0.2 kazanç sağladı. Dolar 16 önemli para birimi karşısında yükselirken, euro yüzde 0.8 gerileyerek 1.2391 dolar oldu. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizi 3 baz puan düşerek yüzde 2.38 oldu. Ham petrol vadelileri 6 günde 5. kez gerilerken, ruble yüzde 3.6 değer kaybetti.

AMB yetkilileri, Draghi'nin faizlerin değiştirilmeme kararının alındığı toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamaya göre, ihtiyaç duyulduğunda, daha fazla teşviğe gidilmesi konusunda fikir birliğine sahip. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da fabrika siparişleri Eylül ayında beklenenden daha az yükseldi. İngiltere Merkez Bankası politika faizini ve varlık alım programı büyüklüğünü değiştirmedi. ABD'de işsizlik başvuruları geçen hafta düştü. ABD'de özel sektör istihdamı, dün açıklanan veriye göre, Ekim ayında, önceki aya göre daha fazla arttı. ABD'de resmi istihdam verileri yarın açıklanacak.

Milano'da UniCredit Bank AG kıdemli Döviz stratejisti Roberto Mialich, "AMB'nin euronun düşmesini açıkça konuşacak ya da retoriğini yükseletecek büyük çaplı bir neden yok," dedi ve "ABD'de yarın açıklanacak istihdam verileri, bu dönemde, euronun seyri konusunda daha kritik bir belirleyici olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Euro 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında değer kazandı ve dolar karşısında 3 Kasım'da gördüğü iki yılın en zayıf seviyesi olan 1.2440 civarından yükseldi. Euro yen karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 143.26 seviyesine çıktı ve 2 Ocak'tan bu yana en güçlü seviyesine ulaştı. Yen dolar karşısında, yüzde 0.8 gevşeyerek 115.52 ile Kasım 2007'den bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından fazla değişmedi.

(22:00'da güncellendi)