Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul'da ekim ayında 583 milyon dolarlık net alış yaparak, ağustos ve eylül aylarında sattıkları payları fazlası ile geri aldı.

Borsa İstanbul tarafından açıklanan verilere göre yabancı yatırımcılar ekim ayında 583 milyon dolarlık net alış gerçekleştirdi. Ağustos ayında 64 milyon dolar, eylül ayında ise 499 milyon dolarlık net satış yapan yabancı yatırımcılar, ekim ayında yaptıkları alışla geçen iki ayda sattıkları payların fazlasını yerine koymuş oldu. Yabancı yatırımcıların ekim ayındaki alımları ile yılbaşından bu yana yaptıkları net alış toplamı 1 milyar 706 milyon dolara yükseldi.

Analistler, ekim ayında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım programını sonlandırmasına karşın Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) tahvil alım programını hisse senetlerini de kapsayacak şekilde genişletmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ekonomiyi destekleme konusundaki kararlılığını göstermesinin risk iştahını artırdığını belirtiyor. Ayrıca petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşün TL varlıklarına ilgiyi artırdığına dikkati çeken analistler, yabancıların alım tarafına geçmeleriyle BIST 100 endeksinin ekim ayında yüzde 7,5 yükseldiğini hatırlatıyor.

BIST 100 endeksi yabancı desteği ile yüzde 7,53 kazandırdı

BIST 100 endeksi ekim ayında net alış tarafında olan yabancı yatırımcıların etkisiyle aylık bazda yüzde 7,53 yükseliş kaydetti. Endeks, yabancıların 499 milyon dolar ile yılın en yüksek tutarlı net satışını yaptıkları eylül ayında yüzde 6,69 gerilemişti. BIST 100 endeksi aylık bazda yabancıların net satış yaptıkları 4 ayda düşerken, alım yaptıkları 6 ayda ise yükseldi.

Yabancıların Türk Hava Yolları hisselerine ilgisi devam etti

Yabancıların ağustos ve eylül ayında olduğu gibi ekim ayında da en fazla alım yaptıkları pay Türk Hava Yolları oldu. Yabancı yatırımcılar ekim ayında net 105,8 milyon dolarlık Türk Hava Yolları hissesi alırken, en fazla alım yaptıkları diğer hisseler sırasıyla Halkbank, Garanti Bankası, Vakıfbank ve Turkcell oldu. Ekim ayında yabancı yatırımcıların en fazla net satış yaptığı hisseler ise Koza Altın, Emlak Konut GYO, Enka İnşaat, Doğan Holding, Albaraka ve Asya katılım Bankası olarak sıralandı.