Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Birleşmiş Milletler tarafından izlenen dünya gıda fiyatları endeksi, süt ürünleri ve et maliyetlerinin üretim görünümdeki yükselişle birlikte azalması ile Ekim’de üst üste 7. ayda da gerileme göstererek 2009 yılından bu yana uzun süreli düşüş dönemini kaydetti.

Birleşmiş Milletler’in Roma merkezli Gıda & Tarım Organizasyonu (FAO) tarafından bugün yapılan açıklamaya göre 55 gıda maddesinin işlem gördüğü endeks,  bir önceki aya göre yüzde 0.2 düşüş ile 192.3 puana inerek Ağustos 2010’dan bu yana zayıf seviyeyi gördü. Kuruluş endeksin dengelendiğini belirtti.

Gıda fiyatlarındaki düşüş, daha büyük miktardaki tahıl mahsulleri, yükselen süt üretimi görünümü ve ABD’de domuz eti üretimindeki toparlanmadan kaynaklanıyor. Bu durum, hali hazırda petrol fiyatlarındaki düşüşten etkilenen küresel enflasyonun yavaşlamasına neden oluyor. Goldman Sachs dünya yıllık ortama tüketici fiyatları gelecek yıl yüzde 3.3 yükseleceği tahminde bulunuyor. 2014 yılı için bu oran yüzde 3.5 seviyesinde.

FAO kıdemli ekonomistlerinden Abdolreza Abbassian, “Tüketici tarafında fiyatlarda somut bir düşüş olduğu bir gerçek. İnşa edilen stoklarla, dünya gelecek sene üretimdeki düşüşlere dayanabilir” dedi.