Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere merkez bankası Bank of England (BOE), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'te bıraktı. BOE tahvil alım programını da 375 milyar sterlinde tuttu.

BOE Başkanı Mark Carney, böylece faiz savaşını bir kez daha kazanmış oldu. Avrupa ekonomisinin giderek kötüye gitmesi ve İngiltere'de toparlanmanın sendelediğine yönelik sinyaller, Carney liderliğindeki Para Politikası Komitesi'nin (MPC) faizi değiştirmemesini sağladı. Toplantının tutanakları 19 Kasım'da açıklanacak ve son üç aydır devam eden faiz artırımı oylarının devam edip etmediğini gösterecek.

İngiltere'nin en büyük ticaret ortağı Euro Bölgesi'nde yaşanan kötü gidiş, yatırımcıların ilk faiz artırımı için beklentilerini 2015 yılının ikinci yarısına ertelemesine neden oldu. Bununla birlikte, bu hafta yapılan bir anket de yerel taleplerin güç kaybettiğini ortaya koydu.

9 üyesi bulunan MPC, bu aydan önceki üç toplantıda 7'ye 2 şeklinde ayrışarak, faizde değişikliğe gitmeme kararını oy çokluğu ile aldı. Son üç toplantıda Martin Weale ve Ian McCafferty faizin yüzde 0.75'e yükseltilmesi yönünde baskı uyguladı.