Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Her parasal genişlemenin eşit şekilde yaratılmadığı gerçeği ortaya çıkmaya başladı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) aldığı yeni teşvik önlemleri, Fed’in sona eren teşvikinin yarattığı küresel etkiden yoksun olabilir. Fed üçüncü tur parasal genişlemesini geçtiğimiz hafta sonlandırmıştı. Dolayısıyla yatırımcılar, miktarlardan ziyade finansal sistem etrafında dönen ekstra likiditenin kaynağına odaklanmalı.

New York’ta bulunan Bank of America Merrill Lynch küresel kur ve Döviz müdürü David Woo, “BOJ ve AMB tarafından artırılan varlık satın alımlarının Fed’in alımlarının sonlandırılmasını karşılaması ve dengelemesi pek mümkün görünmüyor” dedi.

Woo’nun 3 Ekim’de yayımladığı rapordaki hesaplamalarına göre BOJ’un parasal tabanı önceden planlanana göre daha hızlı artırmak için geçtiğimiz hafta aldığı sürpriz karar, gelecek yıl bankanın bilanço tablosuna 730 milyar dolar daha eklenmesine yardımcı olacak. Bu süre zarfında AMB’nin varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ve teminatlı tahvil satın alımları bankanın hesaplarına yıllık olarak 410 milyar dolar artırım sağlamalı.

Dolayısıyla Fed’in aylık olarak 85 milyar dolarlık varlık alımı yapmayı sonlandırmasına rağmen, üç önemli merkez bankası tarafından her ay sağlanan toplam likidite gelecek yıl, bu yılın 150 milyar dolar olan zirvesine geri dönecek.