Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) yeni teşvik paketi ile ilgli ayrıntıları açıklarken, gösterge faiz oranlarında indirime gitmekten kaçındı.

PBOC son iki ayda 'Orta Vade Kredi Kolaylığı' planı çerçevesinde bankalara 769.5 milyar yuan (126 milyar dolar) teşvik sağladığını doğruladı. Merkez Bankası plan doğrultusunda 3 ay vade ve yüzde 3.5 faiz oranı ile Eylül'de 500 milyar yuan, Ekim'de 269.5 milyar yuan enjekte ettiğini belirtti.

PBOC'nin çeyreklik para politikası açıklamasının içindeki duyuru ile yeni teşvik ilk defa resmi olarak doğrulanmış oldu. Goldman Sachs her 500 milyar yuanlık fonlamanın zorunlu karşılıkta yapılan 50 baz puanlık kesintiye denk olduğunu belirtti.

Pekin'deki Minsheng Securities makroekonomik araştırma bölüm başkanı Guan Qingyou "Bu açıklama merkez bankasının gevşek para politikası konusunda oldukça isteksiz olduğunu göstermenin yanı sıra, kredi alacaklar için finansman maliyetlerini de düşürmek zorunda olduklarını ortaya koyuyor. Öte yandan bu yeni önlemlerin sonsuza kadar geleneksel tedbirlerin yerini almaları da söz konusu değil" yorumlarını yaptı.