Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın bu yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesine karşın, gümüşe oranla daha pahalı hale gelmeye devam ediyor.

Beş yılın en yüksek seviyesine çıkan altın-gümüş rasyosu, daha fazla düşüş işaret etmesinden dolayı, altın yatırımcılarından endişeye neden oluyor.

Chart Prophet Capital şef yatırım stratejisti Yoni Jacobs, "Altın gümüşe göre daha fazla değerlenmiş durumda," dedi ve "Altın daha da düşebilir gibi görünüyor. İnsanlar, hisse senedi piyasalarının yükseldiği ve doların daha da güçlü hale geldiği bir dönemde, altının iyi bir yatırım olmadığının farkına varıyorlar" şeklinde görüş bildirdi.

Metal diğer bazı emtiaya göre de halen daha pahalı durumda. Örneğin, altın-petrol rasyosu son 17 ayın en yüksek seviyesine hareketlendi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, değerli metaller destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıkların toplam değeri iki haftalık sürede 7 milyar doların üzerinde eridi. Doların 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi dün beş yılın en yüksek seviyesine çıktı ve Fed gösterge faizi artırmaya hazırlanıyor. Bu durum, altına yönelik enflasyondan korunma talebini azaltıyor.

Altın vadeli kontratları altı seansta yüzde 6.8 düştü ve Haziran 2013'ten bu yana en büyük çaplı düşüşünü gerçekleştirdi. New York'ta işlem gören en aktif dört opsiyon dün, düşüşün daha da süreceği şeklindeydi. Altın kontratları, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğne olan güvenlerini yitirmeleri ile birlikte, 1998'den bu yana ilk kez iki yıl üst üste kayıp göstermeye yöneldi. ABD hisse senetleri bu hafta tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı ve Amerikan işverenleri bu yıl Eylül itibariyle 2 milyondan fazla istihdam yarattı.

New York'ta Marex Spectron Group traderı Graham Leighton, "altında sıkıntı daha da sürecek," dedi ve "Bu düz bir çizgi şeklinde olmayacak, ancak trend aşağı yönde. Altındaki hareket doların bir fonksiyonu" şeklinde görüş bildirdi.