Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Coca-Cola İçecek'in 2014 yılının ilk 9 ayındaki net satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artışla 4,9 milyar lira olarak gerçekleşti.

Anadolu Grubu'nun ana hissedarı olduğu, Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan'da 23 fabrika ve 11 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek, 9 aylık finansal sonuçlarını açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla, Coca-Cola İçecek'in konsolide satış hacmi, uluslararası operasyonlardaki yüzde 16'lık büyümenin etkisiyle yüzde 9 artarak 933 milyon ünite kasaya ulaşırken, net satışları ise yüzde 17 artışla 4,9 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu dönemde şirketin FAVÖK'ü yüzde 13 artışla 891 milyon lira, net karı ise Pakistan'ın tam konsolidasyonundan kaynaklanan tek seferlik gelir hariç tutulduğunda yüzde 19 artarak 352 milyon lira oldu.

Coca-Cola İçecek Üst Yöneticisi (CEO) Burak Başarır, konuya ilişkin değerlendirmesinde, zorlu şartlara rağmen yılın ilk 9 ayında önde gelen pazarlarının tamamında büyümeye devam ettiklerini belirtti.

Uluslararası operasyonların hacminin bu yılın 9 ayında yüzde 16 arttığını ve toplam hacimdeki payının yüksek organik büyümeye bağlı olarak geçen yılın aynı dönemine göre 3 puan artarak yüzde 49'a yükseldiğini aktaran Başarır, "Uluslararası operasyonlarımız, Kazakistan'daki ekonomik zorluklar, Pakistan'daki siyasi gerilim ve Irak'taki güvenlik sorunlarına rağmen çift haneli büyümeye ve FAVÖK marjında iyileşme göstermeye devam etti" dedi.

- "Türkiye'de satış hacmi yüzde 4 arttı"

Coca-Cola İçecek'in Pakistan operasyonunun yılın ilk 9 ayında yüzde 17 hacim artışı göstererek son 5 yıllık ortalama büyümesine paralel bir performans gösterdiğini anlatan Başarır, şunları kaydetti:

"Güçlü yerel pazarlama kampanyaları satış hacmindeki büyümeyi destekledi. Coco-Cola İçecek'in uluslararası operasyonlardaki ikinci büyük pazarı olan Irak operasyonları ilk 9 ayda Kuzey Irak'taki güvenlik sorunlarına rağmen yüzde 10 hacim artışı sergiledi. Bölgedeki tüm pazarların çift haneli büyüme kaydetmesiyle, Orta Asya operasyonları ilk dokuz ayda yüzde 18 artışla güçlü satış hacmi büyümesi sergilemeye devam etti. Bölgedeki en büyük pazar olan Kazakistan'da ilk 9 ayda yüzde 21 hacim artışı gerçekleşti. Nevruz, FIFA World Cup ve Fanta Gençlik Festivali gibi başarılı pazarlama kampanyaları hacim artışına kakı sağladı. Türkiye'de ise gazsız içecek kategorisindeki büyümenin de etkisiyle satış hacmi yüzde 4 arttı."

Burak Başarır, faaliyet gösterdikleri bölgelerde çeşitli zorluklardan geçtiklerine değinerek, "Bölgesel bir şişeleyici olarak kişi başı gazlı içecek tüketiminin düşük olduğu, nüfus ve büyüme trendleriyle büyük potansiyel vaat eden bir coğrafyada faaliyet gösteriyoruz. Şirketimiz bu zorlu dönemleri atlatacak ve riskleri en aza indirecek doğru kararları alacak bilgi ve birikime sahip. Güçlü marka portföyümüz ve gelecek vaat eden coğrafyamızın, ilerleyen dönemlerde de sağlıklı bir büyüme ve karlılık getireceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilirliğin iş yapış biçimlerinin merkezinde olduğunu vurgulayan Başarır, faaliyet coğrafyalarında iklim değişikliği, enerji verimliliği ve karbon emisyonunun iyileştirilmesi adına çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi GC 100 endeksindeki ilk ve tek Türk şirketi olduklarını hatırlatan Başarır, "2013 yılında yürüttüğümüz karbon emisyonlarımızı azaltmaya yönelik çalışmalarımızla Karbon Saydamlık Projesi (CDP) kapsamında düzenlenen CDP Türkiye İklim Liderleri Ödülleri'nin saydamlık kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldük. Türkiye'de yiyecek-içecek sektöründen CDP'ye dahil olan ilk şirketiz ve 2011 yılından beri Türkiye'nin karbon saydamlık liderleri arasında yer alıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

AA