Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pacific Investment Management Co (Pimco) Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) geçen hafta teşviki genişletme hamlesinin, kapsam ve etki olarak 19 ay önceki asıl teşvik ile aynı önemde olduğunu söyledi.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın 31 Ekim'de Japonya devlet tahvil alımlarını yıllık bazda 80 trilyon yen (694 milyar milyar) ile rekor düzeye çıkarma kararı, Devlet Emeklilik Fonu'nun yerli tahvillerin oranını yüzde 60'tan yüzde 35'e indireceğini açıklamasından saatler önce alınmıştı. Japon devlet tahvilleri yükselirken, 5,10,20 ve 30 yıl vadeli tahvil faizleri, Nisan 2013'te BOJ'nin asıl teşvik hamlesinden bu yana en düşük seviyeler indi. Topix endeksi yükselişe geçerken, yen dün 115.52 ile 7 yılın en düşüğüne geriledi.

Pimco'nun Japonya'daki portföy yönetimi bölüm başkanı Tomoya Masanao ve Başkan Yardımcısı Sachin Gupta'nın kaleme aldığı raporda "BOJ, teşvik adımının zamanlaması ve kapsamının kusursuzluğu ile adeta Sun Tzu'nun 'Savaş Sanatı' eserinden bir hamle ortaya koymuşa benziyor. Bu cesur genişleme oldukça olumlu bir gelişme. Kuroda yüzde 2'lik hedefine ulaşmak için 'ne gerekiyorsa yapma' taahhüdünü yeniden göstermiş oldu" denildi.

30 Eylül itibariyle 1.87 trilyon dolarlık varlığı idare eden Pimco, BOJ'nin en son tedbirlerinin uzun vadeli tahvil faizlerini aşağı çekeceğini ve böylece bu tahvillerin, kısa dönemliler yerine yakın vadede daha iyi gelir sağlayacağını tahmin ediyor.