Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:22'de güncellendi)

Brent ve Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatları, Petrol İhrac Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) üyelerinin üretimi yakın bir zamanda azaltmayacağı yönündeki söylentileri ile geriledi.
Ham petrol fiyatları küresel düzeydeki arz fazlası nedeniyle bu yıl ayı piyasasına girdi. OPEC'in en büyük üreticileri bu duruma fiyatları düşürerek yanıt vererek, ABD'de 30 yılın en yüksek üretiminin görülmesi ile bu arzı azaltmayarak mücadele etmeye çalıştılar. Kuveyt Petrol Bakanı, 27 Kasım'da Viyana'da yapılacak olan toplantıda OPEC'in üretimi azaltmasını beklemediklerini söyledi.

New York merkezli Againt Capital'ın ortaklarından olan John Kilduff "OPEC'in üretimi düşüreceğinin işaretlerinin görülmemesine yol açacak boyutta aşağı yönlü bir baskı var. Ayı piyasası da böyle bir şey, kazançları sürdürmesi mümkün olmadı" dedi.

Aralık vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise 95 sent veya yüzde 1.2 düşüşle Nymex elektronik işlemlerde yerel saat ile 13:42'de 77.69 dolardan işlem gördü. İşlem hacmi 100 gün ortalamasının yüzde 6.5 üstündeydi.

Aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 79 sent veya yüzde 1 gerileyerek 82.60 dolar olurken, daha önce 84.97 dolara kadar çıkmıştı. Fiyatlar 7 Kasım'da biten haftada üst üste yedinci haftalık kaybı yaşayarak 2001'den bu yana bu alandaki en uzun kayıp sürecini kaydetti. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 1 altında seyretti.

WTI ve Brent arasındaki fark, bir hafta önce 6 dolarken, bugün 4.89 dolarda seyrediyor.

(21:22'de güncellendi)