Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırmasının Hazine tahvillerinde gerilemeye sebebiyet vereceği konuşulsa da, en uzun vadeli tahvillerin yatırımcıları endişelenmişe benzemiyor.

Enflasyonun ve büyümenin yükselmesine karşı en kırılgan olan 30 yıl vadeli devlet tahvilleri bu yıl yüzde 20 getiri sağlarken, 5 yıllıklar yüzde 2.9'da kaldı. Bu rakam yatırımcıların 30 yıl vadeli tahviller için talep ettikleri yüzde 1.46'lık faiz primi çıkarılarak bulunuyor. Prim 2009'dan bu yana en düşük seviyeye yakın durumda.

ABD ekonomisi ivmelenme belirtileri sergilese de, Fed Başkanı Yellen'ın faizleri 0'dan artırmaya başlaması ile enflasyon beklentilerinin sekteye uğraması sonucu uzun vadeli büyümenin düşeceğine ilişkin beklentiler alıcıların uzun vadeli tahvillere yönlenmesine yol açıyor. 2019'da başlayan 5 yıllık enflasyon görünümü bu yıl yüzde 0.5 gerileyerek yüzde 2.14 oldu. Bu rakam da 3 yılın en düşük seviyesi.

Baltimore merkezli Wilmington Trust'ın fon yöneticisi Wilmer Smith "Uzun vadeli tahvillerin daha iyi performans göstereceğine dair inanç sürüyor. Fed'in normalleşeceğine dair beklentiler de artıyor. Enflasyon da Fed'in yüzde 2'lik hedefinin altında sabit kalmışa benziyor" dedi.

Faiz New York saati ile 07:53'te yüzde 3.03 seviyesindeydi.