Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Sabancı Holding, yılın 9 aylık döneminde 1 milyar 435 milyon lira net kar açıkladı.

Sabancı Holding'den yapılan açıklamaya göre, 2014 yılının dokuz ayında Holding'in konsolide gelirleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 artarak 20 milyar 395 milyon liraya ulaştı.

Yılın dokuz ayında Sabancı Holding'in konsolide net karı 1 milyar 435 milyon lira olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Sabancı Holding'in banka dışı konsolide faaliyet karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 690 milyon liraya çıktı.

Sabancı Holding'in toplam varlıkları 30 Eylül 2014 itibarıyla 226 milyar 888 milyon liraya, toplam konsolide sermayesi ise 18 milyar 558 milyon liraya yükseldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, portföy şirketlerini halka açma stratejisi doğrultusunda yaptıkları Avivasa'nın halka arzının başarıyla tamamlandığını belirtti. Avivasa'nın halka arzında talep toplama sürecinde hisselere 2,8 kat talep geldiğini ifade eden Kurtul, bankasürans ve acentelere ek olarak, doğrudan satış ve kurumsal satış ekiplerini de içeren çoklu dağıtım kanallarıyla rakiplerinden farklılaşan Avivasa'ya yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini vurguladı.

Kurtul, 47 lira hisse fiyatı ile gerçekleşen halka arz işlemi sonrasında Avivasa'nın toplam hisse değerinin yaklaşık 1,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini aktararak, Avivasa'nın piyasadaki gerçek değerinin halka arzın ardından daha net ortaya çıkacağına inandıklarını dile getirdi.

-"Akbank büyümesini sürdürüyor"

Kurtul, 2014 yılının dokuz ayında Akbank'ın konsolide net karının 2 milyar 416 milyon lira olarak gerçekleştiğinin altını çizdi. Akbank'ın aynı dönemde aktiflerinin geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 10 büyüdüğünü ve 214 milyar lirayı aştığını belirten Kurtul, Yılın dokuz ayında Akbank'ın 165 milyar liranın üzerindeki nakdi ve gayri nakdi kredileri ile ekonominin büyümesini desteklemeye devam ettiğine dikkati çekti.

Kurtul, Akbank'ın reel sektöre sağladığı finansman desteğinin 122 milyar lirayı geçtiğini vurguladı. 2014'ün dokuz ayı itibarıyla Akbank'ın yüzde 1,7 ile sektördeki en düşük takipteki kredi oranlarından birine sahip olduğunun altını çizen Kurtul, Akbank'ın bu yıl da "Brand Finance" tarafından gerçekleştirilen "Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası-2014" araştırmasında üst üste üçüncü kez "Türkiye'nin En Değerli Banka Markası" seçildiğini hatırlattı.

Kurtul, Enerjisa'nın yeni dağıtım bölgelerindeki faaliyetlerinde verimliliği artırarak, karlılığını iyileştirmeye devam ettiğini, Tufanbeyli Termik Santrali'ne ve tamamlandığında Türkiye'nin en verimli doğalgaz santrali olacak Bandırma Santrali'ne yatırımlarının sürdüğünü anımsattı.

Kurtul, Carrefoursa'nın da müşterilerine en mükemmel ürünleri, cazip fiyatlarla en kolay şekilde sunduğunu dile getirdi. Şirketin 2013'ün ilk dokuz ayında yüzde 1,6 olan faaliyet kar marjının, 2014'ün aynı döneminde yüzde 4'e yükseldiğini aktaran Kurtul, Carrefoursa'nın 2014 yılının dokuz ayında aynı mağazalardaki satış büyümesinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artış gösterdiğine de işaret etti.

Kurtul, Akçansa ve Çimsa'nın yılın dokuz ayında toplam net karlılıklarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68 artırdıklarını vurguladı. Çimento şirketlerinin finansal başarılarının yanı sıra sürdürülebilirliği de iş süreçlerinde ön plana aldıklarını ve çevreye en duyarlı üretim teknolojilerini kullandıklarını paylaşan Kurtul, Amerika ve Batı Avrupa'daki toparlanmanın ihracat odaklı sanayi şirketlerinin satışlarını olumlu etkilediğini kaydetti.

Kurtul, şu bilgileri de verdi:

"Ham madde maliyetlerindeki gerilemenin de katkısı ile Brisa'nın faaliyet karlılığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 yükseldi. Kordsa Global, operasyonel karlılığını artırmaya yönelik stratejiler uygulamaya ve etkin maliyet kontrolüne devam ediyor. Şirketin 2013 ilk dokuz ayında yüzde 9,3 olan faaliyet karlılığı, 2014'ün aynı döneminde yüzde 12,3'e yükseldi. Yünsa daha yüksek katma değerli ürünlere odaklanmaya ve yurt dışı pazarlardaki müşteri pörtföyünü büyütmeye devam ediyor. Şirketin 2014 yılının ilk dokuz ayında A ve A+ segmentlerindeki satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artış gösterdi."

AA