Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ısınma dünyayı tehdit etmeye devam ederken, dünyanın en büyük ekonomilerinin oluşturduğu G20 grubunun fosil yakıt arama çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Yeni yayınlanan bir rapora göre G20 ülkeleri fosil yakıt aramaları için petrol aramaları için yılda 88 milyar dolar harcıyor.

G20 grubunu oluşturan ülkeler, petrol sektörüne yönelik sübvansiyonları aşamalı olarak sonlandırma sözü vermişti. Bunun üzerinden beş yıl geçmesine karşın bu alanda milyarlarca dolarlık kamu harcamaları devam ediyor.

Deniz aşırı kalkınma enstitüsü ile petrol endüstrisini izleyen bir kuruluş olan Oil Change International'ın derlediği verilere göre, G20 ülkeleri fosil yakıt aramaları için yılda 88 milyar dolar harcıyor.

Fosil yakıt arama çalışmalarına en çok para harcayan şirketler 17 milyar dolarla Suudi Arabistan'ın Saudi Arabian Oil ve 11.3 milyar dolarla Brezilya'nın Petroleo Brasileiro oldu.

Rapora göre Türkiye'de hükümet, fosil yakıt endüstrisine yılda 500 milyon dolar kaynak ayırıyor. Bu kaynağın aslan payını bütçe transferleriyle TPAO alıyor.

Raporda, Türkiye'nin büyük bir fosil yakıt üreticisi olmamasına karşın, hükümetin fosil yakıt rezervlerini artırmak için büyük bir koordineli arama programı programı yürüttüğüne dikkat çekiliyor.

G20 ülkelerinin küresel ısınmayı 2 santigratla sınırlamak için ortak bir anlaşma üzerinde müzakere ettikleri bir dönemde karbon emisyonlarını artıran bir harcama içinde olmaları dikkat çekiyor.

Deniz Aşırı Kalkınma Enstitüsü'nden, araştırmacı Shelagh Whitley, G20 ülkelerinin yeni fosil rezervleri bulmaya çalışmakla kalmayıp arama çalışmalarına özel şirketlerden daha fazla para koyduklarını belirtiyor.