Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ruble, ABD ve İngiltere’nin Rusya’ya uygulanan yaptırımların sıkılaştırılması konusunda Avrupa Birliği’ne (AB) katılması ve petrolün gerilemesi ile üç günden bu yana ilk kez gerileyerek gelişen piyasalar arasında bu yılın en kötü kaybını genişletiyor.

Ruble dolar karşısında, dün 30 Ekim’den bu yana en büyük yükselişi kaydetmesinin ardından yüzde 1 zayıflayarak Moskova saati ile 12:17’de 46.2885 seviyesine geriledi. 10 yıl vadeli Rusya tahvil faizi 6 baz puan artarak yüzde 10.10 oldu.

Rusya Merkez Bankası rubledeki düşüşü yavaşlatmak için uyguladığı her zamanki müdahaleleri terk etti. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Ukrayna krizi dolayısıyla yaptırımlarla gelen ekonomik sıkıntıların büyümesi ile birlikte merkez bankası Döviz rezervlerini muhafaza etmeye çalışıyor. İngiltere Başbakanı David Cameron ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Rusya’yı Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçılara silah sağlamayı sürdürmekle suçladı. Bölgede ateşkes geçtiğimiz hafta bozuldu. Brent petrolü yüzde 0.2 düşüş ile varil başına 82.17 dolara indi.

OAO Alfa Bank döviz traderlarından İgor Akinshin, “Ukrayna Rusya piyasası için temel faktör olmayı sürdürüyor. Çatışmalar sürerken durumun normalleşmesi ihtimal dışı. Petrol ise düşüşü sürdürüyor” dedi.