Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmiş ekonomilerinin merkez bankaları yıllardır teşvik politikaları benimsemelerinin ardından farklı yollara sapma işaretleri gösterirken, gelişmekte olan piyasaların merkez bankaları da enflasyonun değişiklik göstermesi nedeniyle farklı yaklaşımlar geliştirmeye başlıyorlar.

Değer kaybeden para birimleri ve gerileyen emtia fiyatları bu ekonomilerin bundan böyle finans krizinin öncesinde olduğu gibi tek bir blok halinde düşünülmemesi gerektiği sonucuna yol açıyor.

Gelişen ülkelerin aynı yönde ilerleme yaklaşımı 2013'ün ortalarında sona erdi. Bu durumun nedeni de yatırımcıların ABD'nin teşviki bitireceğini gerekçe göstererek, büyük borç ve cari dengesizlik  taşıyan ülkeleri cezalandırmaları oldu. Yol ayrımına gelinmiş gözüküyor. Rusya ve Brezilya geçen ay faizleri artırdı. Polonya, Şili ve Romanya'da son haftalarda aynı yolu izledi. Hindistan ve Türkiye ise şimdilik beklemede.

Credit Suisse analistleri, bu ülkelerin 2015 büyüme tahminlerini yüzde 4.9'dan 4.5'e çektikleri 7 Kasım tarihli raporda "Gelişen piyasaların ekonomik performanslarındaki farklılık kilit öneme sahip bir konu" dedi.

Doğu Avrupa ülkeleri için sorunun kaynağının negatif ve hedeflerin altında kalan enflasyon oranları olduğu belirtiliyor. Buna karşılık Türkiye, Rusya, Brezilya ve Güney Afrika'da fiyat artışı yüzde 10 seviyelerinde ve hedeflerin üstünde seyrediyor.

Gelişen ekonomiler için bundan sonra ne olacağını emtia fiyatlarına bağlı gözüküyor. Credit Suisse'in raporuna göre ham maddenin ucuzlaması, Çin ve Hindistan dışındaki gelişen piyasaların birleşik enflasyonunu 2015 sonu itibariyle yüzde 1 artırarak, yüzde 6.6 seviyesine getirmeli.