Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:24'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri ve sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) büyüme tahminlerini düşürmesinin ardından geriledi. ABD hisseleri ise enerji şirketlerinin petrol fiyatları ile toparlanması ile kayıpları azalttı. ABD Hazine tahvilleri ve yen önceki kazançlarını azalttı.

Stoxx Europe 600 Endeksi günü yüzde 1.1 düşüş ile tamamlarken,  S&P 500 New York saati ile 12:10'da yatay seyretti. Petrol fiyatları yüzde 0.2 düşüş yaşarken, sterlin 16 önemli para biriminin karşısında değer kaybetti. Yen, Japonya'da yetkililerin Başbakan Shinzo Abe'nin parlamentoyu feshetmeyi ve planlanan satış vergisi artışını ertelemeyi düşündüğü yolundaki haberleri yalanlamasının ardından güç kazandı. 

Küresel hisse senetlerinin toplam değeri, son dört haftada, ABD ekonomisinin küresel ekonomideki yavaşlama ile başa çıktığına ilişkin işaretler ve Avrupa'dan Asya'ya, merkez bankalarının büyümeyi desteklemeye yönelik adımlar atmasının etkisi ile 3 trilyon doların üzerinde artış gösterdi. ABD, İngiltere ve İsviçre'den regülatörler, Döviz yolsuzluğu nedeniyle, beş bankaya 3.3 milyar dolar ceza kesti. Philadelphia Fed başkanı Charles Plosser, bugün Londra'da yaptığı açıklamada, yetkililerin piyasaları beklenenden daha geç değil de daha erken faiz artırımına hazırlamaları gerektiğini ve Fed'in son açıklamasındaki yeni dilin bu yönde atılmış bir adım olduğunu kaydetti.

Brüksel'de KBC Asset Management NV yatırım yönetimi müdürü Dirk Thiels, "Belki de Ekim ayından bu yana biraz fazla hızlı gittik," dedi ve "İlave hukuk davaları, yasal düzenlemeler ve regülasyon önümüzdeki birkaç ay boyunca sürecek ve bankacılık sektöründeki karların azalmasına neden olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Plosser, bugünkü açıklamasında, Fed'in son açıklamasına eklenen dilin, politikanın ekonomik verilere nasıl reaksiyon göstereceğini daha iyi yansıttığını ve belirsizliğin giderlimesine yönelik bir başlangıç sağladığını söyledi. Plosser, Londra'da UBS AG'nin düzenlediği bir konferansta yaptığı konuşmada, yetkililerin şimdi artık piyasaları faiz artırımlarının beklenenden daha önce olabileceğine hazırlamaları gerektiğini ve yeni dilin bu yönde atılmış bir adım olduğunu belirtti.

(19:24'te güncellendi)