Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın ihracatı, Ekim ayında 8 ayın en büyük yükselişini kaydederek son çeyrekte resesyona giren ülke ekonomisine destek sağladı.

Maliye Bakanalığı’nın Tokyo’da yaptığı açıklamalara göre ihracat bir yıl önceye göre yüzde 9.6 yükselerek Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 4.5 artış görüleceği yönündeydi. İthalat ise yüzde 2.7 büyüdü ve bu sayede 710 milyar yen (6 milyar dolar) ticaret açığı oluştu.

Artan ihracat, Nisan ayındaki satış vergisi artırımının ardından üst üste 2 çeyrek dönede daralma göstererek resesyona giren ülke ekonomisi için destek sağlayacak. Japonya, Fukuşima felaketi sonrasında tüm nükleer santrallerinin kapanmasının ardından enerji ithalatı maliyetlerinin yükselmesi ile ardı ardına 28 kez aylık ticaret açığı açıkladı.

Tokyo’daki Nomura Securities Co. ekonomistlerinden Minoru Nogimori, “Zayıflayan yen otomobil gönderimlerini ve Asya’daki toparlanmayı destekliyor. Bu da Japonya’nın ihracatına olumlu yansıyor. İthalat, petrol fiyatlarındaki gerilemenin yendeki değer kaybının etkisini dengelemesi ile Kasım ayından itibaren düşüş gösterecek” dedi.