Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de stokların yükselmesi ve yatırımcıların OPEC’in petrol üretimini düşürme ihtimalini değerlendirmeleri ile 75 doların altından işlem görüyor. Brent petrolü Londra’da durağan seyrediyor.

Petrol vadelileri, dün üst üste 3 seansta düşüş göstermesinin ardından bugün New York’ta yatay bir seyir izliyor. EIA’nın açıkladığı verilere göre ABD’de petrol stokları geçtiğimiz hafta 2.6 milyon varil genişleyerek 381.1 milyona ulaştı. Libya’nın OPEC Başkanı Samir Kamal, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) arzdaki aşımı azaltması ve üretim hedefini düşürmesi gerektiğini söyledi.

Petrol, ABD’nin 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı üretimini gerçekleştirmesi ve talepteki zayıflamam ile birlikte ayı piyasasına düştü. OPEC’in önde gelen üyeleri üretimin düşürülmesi çağrılarına direnirken, Venezüella gibi daha küçük üreticiler 27 Kasım’da Viyana’da gerçekleştirilecek olan toplantı öncesinde fiyatların desteklenmesi için adım atılması arayışı içine girdi.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Küresel büyüme görünümü ve arzdaki artış ile ilgili endişeler enerji kompleksine yansıyor. OPEC’ten üretimin düşürülmesi gerektiğini kabul eden bir yorum gelse bile bunun gerçekleştirilmesine yönelik gerçek bir şüphecilik olacak” dedi.

Bugün vadeli dolacak olan Aralık vadeli WTI petrol kontratı,  Nymex elektronik işlemlerde Singapur saati ile 12:08’de varil başına 74.55 dolardan işlem gördü. Daha aktif olan Ocak vadeli kontrati 74.52 dolar seviyesinde yatay seyrediyor. Tüm kontratlarda işlem hacm, 100 günlük ortalama ile aynı seviyede. Fiyatlar bu yıl yüzde 24 geriledi.

Ocak vadeli Brent petrolü kontratı, 8 sent yükselerek Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında varil başına 78.18 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark dün 3.60 dolar iken, bugün 3.71 dolar seviyesinde.