Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisselerinin çoğu, fabrika üretimi göstergesinin 6 ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından sanayi şirketlerinin aracılık şirketlerindeki yükselişe karşın gerilemesi ile değer kaybediyor.

Çin’in en büyük gemi üreticisinin bir birimi olan Guangzhou Shipyard International Co. yüzde 3.3 geriledi. Sanghai International Port Ltd. yüzde 3.1 düşüş ile Mart ayından bu yana en büyük kaybı kaydetmeye hazırlanıyor. Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co. en az yüzde 1.5 prim yaptı.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 0.2 kadar yükselmesinin ardından yüzde 0.1 düşerek yerel saat ile 11:30’da 2,448.65 puan oldu. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından hazırlanan öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 50.0 gelerek Bloomberg New anketine katılan ekonomistlerin 50.2’lik tahmin medyanının altında kaldı. Açıklanan veri dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde yavaşlamanın sürdüğü sinyali verdi. Aracılık şirketleri, Başbakan Li Keqiang’ın dün hükümetin halka arz reformlarına hız vereceğini söylemesinin ardından yükseliş sağladı.

Şanghay’daki Zheshang Securities Co. stratejistlerinden Wang Weijun, “Yatırımcılar ekonominin temellerine geri dönüyor. Büyümenin yavaşlaması ile yakın vadede piyasa için katalizör olmayacak. Halka arz reformlarının ivmelenmesi daha çok şirketin yeni hisse senedi satışı yapacağı ve bu sayede aracılık şirketleri gelirlerinin artacağı anlamına geliyor” diye konuştu.

Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi yerel saat ile 11:38’de yüzde 0.1 yükseldi. CSI 300 Endeksi, yüzde 0.1 geriledi. Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 artış gösterdi. Bloomberg Çin-ABD Hisse Senedi Endeksi dün New York’ta yüzde 0.8 geriledi.