Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyaca ünlü ekonomist Muhammed El Erian, ABD Merkez Bankası Fed'in tutanaklarını değerlendirdiği son köşe yazısında, Fed ile finans piyasalarının daha önce hiç olmadıkları kadar birbirlerine bağımlı hale geldiklerini ifade etti.

Allianz SE'nin baş ekonomik danışmanı El Erian, Fed'in dün yayımladığı Ekim ayı toplantı tutanaklarının satır aralarında, tarihi açıdan pek de alışık olunmayan bir durumun ortaya çıktığını ve bunun finans piyasaları ile Fed'in arasındaki bağımlılığın son dönemde ciddi şekilde artması olduğunu dile getirdi.

Pimco'nun eski CEO'su El Erian, Fed yetkililerinin özellikle Avrupa, Çin ve Japonya'daki ekonomik durgunluğa dikkat çektiklerini, ancak buna rağmen ABD'deki büyüme ve istihdam görünümleri için iyimser olduklarının altını çiziyor.

El Erian, Fed'in büyümeye karşı en önemli tehdit olarak gelecekte karşılaşılabilecek mali istikrarsızlığı gösterdiğini söylerken, piyasaların Ekim ayı toplantısı öncesi yaşanan volatiliteden hemen toparlanması ile uyumlu bir biçimde bu tehlikeden ciddi bir biçimde bahsedilmediğini sözlerine ekliyor.

El Erian ayrıca, Fed'in tutanaklarda enflasyonun düşme riskini de diğer tüm tehlikelerin önüne aldığının anlaşıldığını söylüyor. Tanınmış ekonomist, Fed'in geçen yıl neden olduğu satış dalgasının tekrarlanmaması için ise sözlü yönlendirmesi üzerinde ciddi şekilde durduğunun da tutanaklarda ortaya çıkan bir başka nokta olduğunu ifade ediyor.

Değindiği bu noktalardan Fed'in makroekonomik hedeflerini varlık piyasası üzerinden gerçekleştirmeye devam edeceği sonucunu çıkaran ekonomist, piyasaların da bu durumdan oldukça memnun olduğunu vurguluyor.

Yazısının sonuç kısmında Fed ile piyasaların bu yoğun bağımlılığının devam edeceği tahmininde bulunan El Erian, bu ilişkinin nasıl biteceğini ise henüz bilinmediğini ifade ediyor.