Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Panicos Demetriades, Kıbrıs’ın ikinci en büyük bankasının kurtarılmasına ilişkin belgelerin sızmasının ülkenin kurtarılması ile ilgili gerçeği saptırdığını ve bu durumun euroya olan güvene zarar verebileceğini söyledi.

Kıbrıs Merkez Bankası eski başkanı Demetriades, New York Times’ın AMB’nin gizli tutanaklarından alıntı yapması ve yayımlanan haberde yetkililerin Cyprus Popular Bank PCL için acil durum fonlaması düzenlediğinin gösterilmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Demetriades, likiditenin kurtarılma açısından bir gereklilik olduğunu ve kaçınılmaz bir köprü oluşturduğunu belirtti.

Demetriades, “Bilanço tablosunun ekonominin iki katı olan bir sistematik bankayı likidite etmenin sonuçları gerçekten yıkıcı olurdu. AMB, kurumun kredibilitesi bakımından hali hazırda oldukça zararlı olan bu sızıntılara karşı gerekli adımları atarak sonlandırmazsa uzun vadede euronun hayatta kalma görünümü bir kez daha artan bir şüphe altında kalacaktır” dedi.