Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:28'de güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), analistlerin Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) ayı piyasasında olan fiyatları desteklemek amacıyla üretimi düşürmesine ilişkin farklı görüşler bildirmeleri ile Eylül ayından bu yana ilk kez haftalık yükseliş kaydetmeye hazırlanıyor. Brent petrolü Londra’da artış gösteriyor.

Petrol vadelileri Londra’da yüzde 1.3 kadar yükselirken, bu hafta yüzde 0.6 artış kaydedildi. Bloomberg News anketine katılan 20 analistin yarısı OPEC’in petrol üretimini düşüreceğini söylerken, diğer 10 kişi üretimde bir değişiklik olmayacağı tahmininde bulunuyor. OPEC’in bir alt komitesinin toplantısına katılan yetkililer, 12 üyeli grubun petrolüne gelecek yıl talebin düşük olacağı yönündeki beklentiyi doğruladı.

Petrol, ABD’nin 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı üretimini gerçekleştirmesi ve talebin zayıfladığı işaretleri ile birlikte Haziran ayındaki zirve seviyesinden yaklaşık yüzde 29 geriledi. Suudi Arabistan gibi önde gelen OPEC üyeleri petrol üretiminde düşüş yapılması gerektiği çağrılarına direnirken, Venezuela ve diğer bazı ülkeler OPEC’in 27 Kasım’da Viyana’daki toplantısı öncesinde piyasanın desteklenmesi için harekete geçtiler.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırımcısı Jonathan Barratt, “OPEC toplantısına geri sayım başladı. Grup içerisinde üretimin düşürülmesi konusunda farklı görüşler olduğu kesin. Suudi Arabistan indirimli satışlar ile piyasadaki payını korumaya çalışacak, orda bir fiyat savaşı var” dedi.

Ocak vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 95 sent kadar artış ile varil başına 76.80 dolar oldu ve Londra saati ile 10:44’de 76.26 dolardan işlem gördü. Aralık vadeli kontratın vadesi dün doldu. Kontrat dün 1 dolar yükseliş ile 75.58 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 12 yukarısında seyrediyor.

Ocak vadeli Brent petrolü kontratı, 67 sent kadar veya yüzde 0.8 yükselerek Londra merkezli ICE Futures Borsasında varil başına 80 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 14 Kasım’da 3.59 dolar iken bugün 3.52 dolar seviyesinde.

(13:28'de güncellendi)