Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, enerji üreticilerinin petrolle yükselmesi ve gelecek hafta gerçekleşecek ilk halka arzlar öncesinde yatırımcıların Çin’in likidite sıkıntısını önlemek için adım attığı spekülasyonları ile 2. haftalık yükselişe hazırlanıyor.

Cnooc Ltd. ve PetroChina Co. Hong Kong’da en az yüzde 1.6 prim yaptı. Industrial & Commercial Bank of China Ltd. 5 günden bu yana ilk kez yükseliş gösterdi. Citic Securities Co. Şanghay’da yüzde 6.6 ralli yaptı. Hindistan hisseleri, ICICI Bank Ltd.’de yükselişlerin hızlanması ile rekor seviyeden kapanış yapmaya hazırlanıyor. Malezya ringiti dolar karşısında 7 günden bu yana ilk kez değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.4 artış göstererek Hong Kong saati ile 15:22’de 993.53 puan oldu ve bu haftaki yükselişi yüzde 0.3’e taşıdı. Brent petrolü ve Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Eylül ayından bu yana ilk kez haftalık kazanca ilerliyor. Market News International haberine göre Çin Merkez Bankası (PBOC), likidite sıkıntısını hafifletmek için finans sistemine 50 milyar yuan (8.17 milyar dolar) kısa vadeli fon teklif etti.

BDO Unibank Inc. baş piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, “Çin likiditenin yeterli olmasını garantilemek için attığı adımlar, ekonomiyi ve yatırımcı güvenini destekleyecek bir çeşit teşvik olarak karşımıza çıkıyor. Petrol fiyatlarının yükseleceğine yönelik beklentiler enerji şirketlerinin kazanç görünümü artırıyor” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 1.1 gerilerken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 3.9 artış gösterirken, 15.3 kat değerleme kaydedildi.