Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:40'da güncellendi)

Avrupa hisseleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin enflasyonun olabildiğince hızlı bir şekilde yükseltilmesi taahhüdünü yinelemesi ve Çin’in faiz oranlarını düşürmesi ile 7 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD endeks vadelileri yükseliş gösterdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3 yükselerek Londra saati ile 11:15’te 341.76 puana geldi. Gösterge endeks, yatırımcıların AMB’nin teşviki artıracağı spekülasyonları ile bu hafta yüzde 2.1’lik yükseliş kaydetti. Hisse senetleri, Çin’in faiz oranlarını düşürmesinin ardından ve madencilerin öncülüğünde kazançları genişletti. Standard & Poor’s 500 endeks vadelileri bugün yüzde 0.6 yükseldi.

Kopenhag’daki Saxo Bank A/S baş yatırımcısı Steen Jakobsen, “Piyasaları etkileyen iki faktör bulunuyor. İlki, Draghi’nin enflasyonun en hızlı şekilde yükseltilmesi gerektiğini söylemesinin parasal genişleme olasılığı artırması. İkincisi ise Çin’in faiz kararı. Çin Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesi Çin’in yavaşlamaya tepki verdiğini gösteriyor” dedi.

AMB Başkanı Draghi Avrupa Bankacılık Kongresi’nde yaptığı konuşmada, "Fiyat istikrarını sağlama amacımızın gerektirdiği üzere, enflasyon ve enflasyon beklentilerini mümkün olan en hızlı bir şekilde yükseltmek için gerekeni yapacağız," dedi. Draghi, kısa vadeli enflasyon beklentilerinin, aşırı düşük olarak gördüğü seviyelere doğru gerilediğini sözlerine ekledi.

(13:40'da güncellendi)