Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, AMB'nin enflasyonun hızlı bir şekilde yükselmesini sağlaması gerektiğini ve bunu gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulursa, varlık alım programının genişletileceğini söyledi.

Draghi bugün Frankfurt'ta yaptığı konuşmada, "Fiyat istikrarını sağlama amacımızın gerektirdiği üzere, enflasyon ve enflasyon beklentilerini mümkün olan en hızlı bir şekilde yükseltmek için gerekeni yapacağız," dedi. Draghi, kısa vadeli enflasyon beklentilerinin, aşırı düşük olarak gördüğü seviyelere doğru gerilediğini sözlerine ekledi.

AMB'nin atacağı yeni adım, Haziran ayından bu yana gerçekleştirilen ve faiz indirimlerini, bankalara uzun vadeli kredileri, teminatlı tahvil alımlarını ve bugün başlaması planlanan varlığa dayalı menkul kıymet alımlarını da içeren bir diiz tedbirin ardından gelecek. Draghi, ülke tahvillerinin alımının gözardı edilmesini reddetti ve bu ayki para politikası toplantısının ardından yaptığı açıklamada, banka uzmanlarına ihtiyaç duyulduğunda ekonomiyi desteklemek için ilave tedbirler üzerinde çalışma talimatı verildiğini kaydetti.

Draghi, bugünkü konuşmasında, "Büyüme ve enflasyonu yeniden güçlü bir yola getirmeyi sağlayacak bir politikalar kombinasyonu var," dedi ve "Eğer politikalarımızın mevcut hali bunu başarmaya yetecek denli etkili değilse ya da enflasyona yönelik ilave riskler somutlaşırsa, alımlarımızın büyüklüğü, hızı ve kompozisyonunu değiştirmek suretiyle, baskıyı artıracağız ve hatta müdahale ettiğimiz kanalları daha da genişleteceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Euro Draghi'nin konuşması ile birlikte değer kaybetti. Avrupa ortak para birimi  dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek, Frankfurt saatiyle 09:49'da 1,2486 seviyesine geldi.

AMB, Euro Bölgesi ekonomisini desteklemek için 1 trilyon euroya (1.25 trilyon dolar) kadar bir artışın işaretini vererek, bilançosunun büyüklüğünü 2012 yılının başlarındaki seviyelere yükseltmeye çalışıyor. Euro Bölgesi'nde GSYİH geçen çeyrekte yalnızca yüzde 0.2 büyüdü ve enflasyon, AMB'nin hedefi olan yüzde 2'nin oldukça altında, yüzde 0.4 seviyesinde seyrediyor.

Diğer tedbirler, AMB'nin Yönetim Konseyi'nde tüm üyelerin desteğini alamayabilir. Bugün konferansta konuşma yapacak olan Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, büyük çaplı ülke tahvilleri alımının maliye ve para politikaları arasındaki sınırı belirsizleştireceğini savunuyor. Yönetim Konseyi üyesi Klaas Knot, bu hafta yaptığı açıklamada, parasal genişleme konusunda şüphelerinin olduğunu ifade etti.