Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, Endonezya’nın maden ihracatı yasağını doğrulaması ve verilerin küresel arz fazlasının geçen seneden bu yana daraldığını göstermesinin ardından 2. haftalık yükselişe hazırlanıyor.

Nikel, Endonezya hükümetinin kıdemli danışmanlarından bir yetkilinin en büyük nikel cevheri üreticisi olan ülkede sınırlandırmaların süreceğini söylemesinin ardından bu hafta yüzde 5.4 yükseliş sağladı. Uluslararası Nikel Araştırmaları Grubu’nun bugün ayptığı açıklamaya göre küresel üretim talebi yılın ilk 9 ayında 31,400 ton aştı ancak geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 70 geriledi.

Seul’da bulunan Korea Exchange Bank Futures Co. metal tradelarından Chae Un Soo, “Piyasa bir açık olacağı yönünde ısrarcı davranıyor. Ancak Endonezya yine de ihracat yasağını sürdürecek” dedi.

Üç ay vadeli nikel kontratı yüzde 0.4 yükselerek Londra Metal Borsası’nda (LME) Hong Kong saati ile 15:16’da ton başına 16,425 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar bu yıl yüzde 18 artış gösterdi ve Mayıs ayından bu yana en büyük haftalık yükselişi kaydetmeye hazırlanıyor.

Bakır Londra’da yüzde 0.2 yükselerek ton başına 6,680 dolar oldu. Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.2 artarak pound başına 3.0175 dolardan alıcı buldu. Bakır Şanghay’da ise yüzde 0.2 yükseliş ile ton başına 47,580 yuana (7,768 dolar) geldi.

LME’de alüminyum, kurşun ve çinko yükseldi. Kalay geriledi.