Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi devlet tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin enflasyon görünümünün gerilemesi halinde tahvil alımlarını artıracaklarını söylemesinin ardından, yükseliyor. 10 yıllık Fransa ve İtalya devlet tahvil faizleri rekor düşük seviyelere geriledi.

10 yıl vadeli İtalya tahvil faizi 6 baz puan düşerek Londra saati ile 12:49'da yüzde 2.22 oldu. Faiz böylecetüm zamanların en düşük seviyesini gördü. Aralık 2024 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 0.385 euro artarak 1.000 dolar başına 102.235 euro oldu.

10 yıllık Fransa tahvil faizi de 3 baz puan kadar gerileyerek yüzde 1.111 oldu. Bu da Bloomberg 1990'da veri derlemeye başladığından bu yana görülen en düşük seviye oldu. 10 yıllık İspanya tahvil faizi de 5 baz puan kayıpla yüzde 2.05 oldu.

Mario Draghi, AMB'nin enflasyonun hızlı bir şekilde yükselmesini sağlaması gerektiğini ve bunu gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulursa, varlık alım programının genişletileceğini söyledi.

Draghi bugün Frankfurt'ta yaptığı konuşmada, "Fiyat istikrarını sağlama amacımızın gerektirdiği üzere, enflasyon ve enflasyon beklentilerini mümkün olan en hızlı bir şekilde yükseltmek için gerekeni yapacağız," dedi. Draghi, kısa vadeli enflasyon beklentilerinin, aşırı düşük olarak gördüğü seviyelere doğru gerilediğini sözlerine ekledi.