Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konuyla ilgili bilgi sahibi 3 kaynağın aktardığına göre Avrupa Merkez Bankası (AMB) genişleme programı kapsamında, varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) alımı yaptı.

İsmini belirtmeyen kaynaklar, AMB'nin Hollanda konut kredisi destekli tahvil alımı yaptığını açıkladı. AMB sözcüsü ise VDMK alımını doğrularken, ayrıntı vermekten kaçındı.

AMB Başkanı Mario Draghi, menkul kıymetlerin bankaların riskleri yatırımcıya aktarma imkanı verdiği ve bankaların şirketlere daha fazla kredi verme konusunda cesaretlendirebileceği için, varlığa dayalı tahvilleri Euro Bölgesi ekonomisini hareketlendirme planlarının merkezine aldı. Draghi bu hamlesiyle, bir dönem finans krizine yol açtıkları gerekçesiyle eleştirilen tahvilleri Avrupa'nın toparlanması sürecinini bir parçası yapmış oldu.

Draghi, bugünkü konuşmasında, "Büyüme ve enflasyonu yeniden güçlü bir yola getirmeyi sağlayacak bir politikalar kombinasyonu var," dedi ve "Eğer politikalarımızın mevcut hali bunu başarmaya yetecek denli etkili değilse ya da enflasyona yönelik ilave riskler somutlaşırsa, alımlarımızın büyüklüğü, hızı ve kompozisyonunu değiştirmek suretiyle, baskıyı artıracağız ve hatta müdahale ettiğimiz kanalları daha da genişleteceğiz" şeklinde görüş bildirdi.