Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İranlı mevkidaşı Cevat Zarif arasında nükleer anlaşma çabalarında son üç güne girilirken, her iki bakan da Viyana'dan ayrılarak farklı ülke yetkilileri ile görüşme planlarından vazgeçerek, müzakereleri sürdürdü.

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, daha önce Paris'e geçerek Avrupalı yetkililer ile görüşeceği belirtilen John Kerry'nin planlarını değiştirerek Viyana'da kaldığı ve geç saatlere kadar Cevat Zarif ile görüştüğünü ifade etti. İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in de ülkesine dönerek liderler ile durum değerlendirmesi yapacağı belirtilmişti. Ancak Zarif İranlı gazetecilere henüz liderler ile görüşmesini gerektirecek kadar ilerleme kaydedilmediğini belirtti.

Zarif yeni fikirler duymadığını ve Tahran'a götürecek hatrı sayılır bir teklif olmadığını söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise dün Viyana'da ''İran tarafından daha fazla esneklik görmeliyiz. Biz esneklik göstermeye hazırız. Ancak zaman kısıtlı'' diye konuştu.

İslami Öğrenci haber ajansının İranlı bir diplomata dayandırdığı habere göre hali hazırda 4-5 sayfalık giriş bölümü bulunan yaklaşı 40 sayfalık bir anlaşma taslağı bulunuyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise bu doğrultuda ''Anlaşma için gereken tüm unsurlar masada'' açıklamasında bulundu.

Bazı diplomatlar anlaşma için belirlenen son tarihin ertelenmesi gerektiğini belirtirken, böyle bir durumda ABD ve İran'ın süreci sıkıntıya sokabileceği ifade ediliyor. 

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin'den oluşan P5+1 grubu İran'ın nükleer silah üretme çabasında olmadığı noktasında teminat talep ederken, İran çalışmalarının yalnızca enerji üretimi amaçlı olduğunu belirtiyor.