Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran, Petrol İhracatçısı Ülkeler Organizasyonu'nun (OPEC) 27 Kasım'daki toplantısında petrol bakanı aracılığıyla Suudi Arabistan'a fiyatları düşürmek için üretimi günde 1 milyon varil kadar azaltmayı teklif edebilir.

Mehr News'ün haberine göre, İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh ve Suudi mevkidaşı Ali Al Naimi, Viyana'da düzenlenecek toplantıda görüşerek, 12 üye arasında ham petrol fiyatları noktasında ortak bir görüş belirlemeye çalışacak. İranlı yetkililer görüş bildirmekten kaçındı.

Dünyanın yaklaşık yüzde 40'ına petrol sağlayan OPEC, 27 Kasım'da Viyana'da buluşarak, arz fazlası nedeniyle ham petrol fiyatlarının bu yıl yüzde 27 gerilediği bir dönemde, ortak üretim düzeyini değerlendirecek. Bloomberg'ün anketine katılan analistlerin yarısı OPEC'in fiyatları dengelemek için üretimi azaltacağı tahmininde bulunurken, diğer yarısı ise günlük 30 milyon varil rakamından bir sapma olmayacağına inanıyor.

Dubai'de bulunan Navitas Resource danışmanlık bölüm başkanı Tom James üretimin azaltılma ihtimaliyle ilgili ''Piyasayı destekleyecektir. Ancak fiyatları 90 dolara getirmeye yeter mi bilemiyorum'' yorumlarını yaptı.

Avrupa gösterge ham petrolü Brent'in geçen hafta varil başına 80 doların altında seyretmesi, OPEC'in üretimi azaltacağı söylentilerini gündeme getirmişti.