Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:27'de güncellendi)

Yen, merkez bankalarının dünya genelinde teşvike ağırlık vermesinin ardından güvenli varlıklara talebin azalması üzerine, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybederken, dolar karşısında da 7 yılın en düşük seviyesine yaklaştı.

Çin yuanı 21 Kasım'da işlemlerin ardından, merkez bankasının beklenmedik şekilde faiz indirimine gitmesi ile 2 aya yakın sürenin en sert düşüşünü kaydetti. PBOC'nin bu hamlesi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin geçtiğimiz hafta teşvik taahhüdünü yinelemesinin ardından geldi. Euro, Almanya'da yatırımcı güveninin 7 aydır ilk kez artmasının ardından dolar karşısında yükseldi. Asya ve Avrupa hisseleri, İspanya tahvilleri ve ruble yükseldi.

Londra'daki Commerzbank baş Döviz stratejisti Peter Kinsella "Teşvik hamleleri riskli varlıkları desteklemeyi sürdürmeli ve yeni zayıflatmalı. Yen dolar karşısında 2015'in sonuna kadar 125 dolar seviyelerine gerileyecektir. Bunun temel sebebi de BOJ'nin teşviki artırması ve ABD para politikasının normalleşmesi" yorumlarını yaptı.

Yen dolar karşısında yüzde 0.4 gerileyerek New York saati ile 118.22 oldu. Yen euro karşısında yüzde 0.5 düşerek 146.72 seviyesinde. Euro dolar karşısında ise yüzde 0.1 değer kazanarak 1.2406 oldu. Yuan dolar karşısında yüzde 0.3 kayıpla 1.1417 seviyesinde.

(15:27'de güncellendi)