Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, ABD endekslerinin yeni bir rekora ulaşması ve Çin’in beklenmedik şekilde faiz oranını düşürmesinin küresel ekonomide iyimserliği desteklemesi ile yükseliyor.

Gelirlerinin yaklaşık yüzde 35’ini Çin’den elde eden BHP Billiton Ltd. Sydney’de yüzde 3.9 prim yaptı. Fortescue Metals Group Ltd. geçtiğimiz iki haftalık kayıplarından toparlanarak yüzde 8.9 yükseliş gösterdi. China Vanke Co. Hong Kong’da yüzde 6.8 değerlenerek Çin inşaat şirketlerindeki yükselişleri hızlandırdı. China Railway Construction Corp., Suudi Arabistan’da 1.98 milyar dolarlık kontrat kazanmasının ardında yüzde 1.7 artış gösterdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 1.2 yükselerek Hong Kong saati ile 09:48’de 479.04 puan oldu ve 29 Ekim’den bu yana en büyük artışı kaydetmeye hazırlanıyor. Çin geçtiğimiz hafta faiz oranlarını düşürerek Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya Merkez Bankası’na (BOJ) yeni teşvik uygulamaları konusunda katıldı. Bu durum ABD Merkez Bankası’nın (Fed) izlediği para politikası ile çelişiyor. Fed, ABD ekonomisinin güçlenmesi ile birlikte aylık tahvil alım programını sonlandırmıştı. AMB Başkanı Mario Draghi 21 Kasım’da yaptığı açıklamalarda enflasyon canlandırmak için gerekenin yapılacağını belirtmişti.

AMP Capital Investors Ltd. yöneticilerinden Nader Naeimi, “Faiz indiriminin ardından Çin hisselerindeki ralli sürecek. Merkez bankaları faizleri düşürmede agresif olabilirler. AMB’den de yakında bir hareket görmemiz mümkün” dedi.

Standard & Poor’s 500 endeks vadelileri yatay bir seyir izliyor. ABD gösterge endeksi, olumlu açıklanan veriler ile geçtiğimiz hafta yüzde 1.2 yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.