Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin’in beklenmedik şekilde faiz oranını düşürmesinin Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerinin bir yılın en büyük rallisini yapmasını desteklemesi ile yükselişi 5. güne taşıyor. Yuan 6 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

China Life Insurance Co., Hang Seng China Enterprises Endeksi’nde yüzde 3.9’luk yükselişe öncülük etti. Guangzhou R&F Properties Co. yüzde 12 değerlenerek Hong Kong’daki inşaat şirketlerinin yükselişlerini hızlandırdı. Çin tahvilleri artış kaydederken, 10 yıl vadeli Çin tahvil faizi 2008’den bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Yuan dolar karşısında yüzde 0.2 düştü. Malezya ringiti yüzde 0.4 güçlenirken, ülkenin hisse senetleri hükümetin kamu finansmanını desteklemek amacıyla akaryakıt sübvansiyonlarını feshetmesinin ardından yüzde 1.1 yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.9 yükselerek Hong Kong saati ile 13:43’te 1012.87 puana geldi ve 3 ayın en uzun süreli rallisini kaydetmeye hazırlanıyor. Çin geçtiğimiz hafta Temmuz 2012’den bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürerek Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya Merkez Bankası’na (BOJ) yeni teşvik uygulamaları konusunda katıldı.

PT Mandiri Manajemen Investasi baş yatırımcısı Priyo Santoso, “Faiz indirimi, yatırımcılar arasındaki küresel ekonomik görünüme ilişkin bazı endişeleri giderdi. Avrupa ve Japonya’nın yeni teşvik önlemleri alması ile gelecek yıla kadar piyasaları destekleyecek yeterli likidite olacak” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 1 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.3 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 4.6 artış gösterirken, 15.4 kat değerleme kaydedildi.