Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:54'te güncellendi)

Altın vadelileri, ABD'de ekonomik aktivitenin Ekim'de beklenenden fazla düştüğünü gösteren Merkez Bankası Fed endeksinin faiz artışının yakında geleceği endişelerini azaltmasının ardından, yatay seyretti.

Altın, Avrupa, Japonya ve Çin'in teşvikleri artırmaları üzerine, 7 Kasım'da gördüğü 4 yılın en düşük seviyesinden yüzde 6 kadar toparlandı. Fed yetkilileri son toplantılarında yurtdışındaki ekonomilerin daha kötüye gitmeleri halinde ABD'nin orta vade büyümesinin beklenenden yavaş olabileceğini belirtmişti.

Yatırım yöneticileri yukarı yönlü altın tahminlerini 18 Kasım'da sona eren haftada Haziran'dan bu yana en yüksek ivmede artırdı. Fiyatlar Ağustos'tan bu yana ilk aylık kazanca doğru ilerliyor. Chicago Fed ulusal endeksi Eylül'deki 0.29'dan Ekim'de 0.14'e gerilerken, Bloomberg anketindeki ekonomistlerin tahmini 0.33 olmuştu.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 yükselerek, New York saati ile 10:21'de ons başına 1,199.40 dolar oldu.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 51 üzerindeydi. Barclays'ın anketine katılan 938 yatırımcının yaklaşık yüzde 30'u, altının Mart sonuna dek 1,150 doların altına düşmesini bekliyor.

İsviçre 30 Kasım'da, İsviçre Merkez Bankası'nın varlıklarının yüzde 20'sini altın olarak tutmasına ve asla satmamasına yönelik bir inisiyatifin oylanacağı referanduma gidiyor. Bu oran halihazırda yüzde 8 seviyesinde. Geçen hafta gfs.bern'in düzenlediği kamuoyu araştırmasına göre, seçmenlerin yüzde 47'si bu inisiyatifin karşısında ve yüzde 15 kararsız durumda.

Barclays'tan Cooper, düşük bir ihtimal olmasına karşın bu inisiyatifin kabul edilmesinin altın için olumlu bir risk olduğunu, ancak Hindistan'da altın ithalatına getirilecek olası kısıtlamaların metalin fiyat tabanına "zarar" verebileceğini kaydetti.

Mart vadeli gümüş yüzde 0.2 yükselişle ons başına 16.49 dolara çıktı.

(20:54'te güncellendi)