Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's analislerinden Elliot Hentov Bloomberg HT yayınına telefonla bağlanarak soruları yanıtladı. Hentov, "Türkiye'de borçlanma yerine doğrudan yabancı sermaye yatırımları artmalı" dedi.

Türkiye'nin büyüme modelinin biraz daha farklılaşması gerektiğini söyleyen Hentov, "Türkiye büyümesini sermaye yatırımı ve tasarruf ile sağlamalı. Türkiye yatırımcı çekerek ya da tasarruf ederek büyümeli" ifadelerini kullandı.

Mevcut nota göre kurumsal çerçevede oldukça rahat olduklarını kaydeden Hentov, şu anki derecelendirme düzeyinde kurumsal yapının son derece iyi olduğunu söyledi. Hentov, "Haziran ayındaki seçimler bizim için dönüm noktası değil" dedi.

Bankaların borçlanmaya devam etmesinin dış borç seviyelerini artırdığını belirten Hentov, kırılganlıkların bir yıl öncesindeki düzeyinde, aynen devam ettiğini vurguladı.

2015 yılının çok önemli bir yıl olacağını düşündüklerini aktaran Hentov, "Fed'in politikasındaki değişiklik gelişen piyasaların tamamını etkileyecek. Bizi endişelendiren Fed'in politika faiz oranını değiştirmesi olabilir" şeklinde konuştu.

Şu anda piyasalardaki tüm risklerin fiyatlandığını düşünmediklerini belirten Hentov, "Türk şirketlerinin ciddi boyutta kısa pozisyon tuttuğunu görüyoruz. Bazı özel şirketlerin Döviz riski son derece yüksek, bu bizi endişelendiriyor. Bankacılık sistemi ise nispeten güçlü ve sağlam" dedi

"Geçen ay global likiditenin zirvesindeydik" diyen Hentov, "Bazı firmaların döviz borçlarını ödeyememesi, bankaların bilançosunu bozar. Özel sektörde karşılığı döviz olmayan bir yabancı para borcu var" açıklamalrında bulundu.