Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni, ekonominin üçüncü çeyrekte tekrar büyümeye dönmesi ile beklenmedik şekilde yükselerek, son yedi ayda ilk defa artış kaydetti. 

Ifo enstitüsünün 7,000 üst düzey yönetici arsında gerçekleştirdiği ankete dayanan iş dünyası güven endeksi, Kasım'da 104.7 olurken Ekim'de 103.2 seviyesindeydi. Bloomberg anketine katılan 41 ekonomistin tahmin medyanı endeksin 103'e gerileyeceği yönündeydi.

Binlerce Alman şirketi, işletmelerin Avrupa Birliği'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlardan zarar gördüğü düşüncesinde. Alman makine üreticisi Zeppelin GmbH, iki Batı Avrupa ülkesinde satışlarının yüzde 40'lık düşüş yaşadığını açıkladı. 

Almanya'da imalat sanayi ve hizmet sektörü Kasım'da son 16 ayın en yavaş artışını kaydetti. Euro Bölgesi'nde büyümedeki canlanma zayıflarken, son çeyrekte yüzde 0.2 genişleme bekleniyor. 

Avrupa Merkez Başkanı Mario Draghi, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada enflasyonun artırılması ve büyümenin desteklenmesi için gerekli olduğu takdirde teşviklerin artırılacağını söyledi. Draghi 21 Kasım'daki konuşmasında, "Enflasyon ve enflasyon beklentilerini olabildiğince hızlı artırmak için ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız" ifadelerini kullandı.