Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran ile nükleer programı konusunda yapılan müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatıldı. ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya'nın oluşturduğu P5+1 ile İran arasında yapılan görüşmelerde daha önce bir anlaşma sağlanabilmesi için son tarih olarak bugün belirlenmişti.

Viyana'da haftasonu boyunca süren müzakerelere katılan yetkilierden alınan bilgilere göre, tarafların politik bir taslak konusunda anlaşmak için 1 Mart'a kadar süreleri olacak. Müzakereciler taraflar arasındaki ciddi anlaşmazlıklar nedeniyle son tarihi erteleme ihtimali noktasında uyarılar yapıyordu.

Yeni takvim ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve P5+1 grubundaki mevkidaşları ile İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ve AB temsilcisi Catherine Ashton arasındaki görüşmenin ardından ortaya çıktı.

P5+1 ülkeleri İran'dan nükleer programının bazı birimlerini kapatmasını talep ederken, Tahran'ın kabul etmesi halinde ülkeye uygulanan ağır yaptırımların kaldırılması planlanıyor. İran nükleer programının yalnızca enerji ve sanayi amaçlar için kullanılacağını belirtiyor.