Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

- Piyasalar "AMB iyimserliği" ile yön buluyor

ABD hisse senetleri, Avrupa tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın büyümeyi desteklemek için ülke tahvilleri satın alacağı spekülasyonuna bağlı olarak yükseldi. Doğalgaz emtia grubundaki düşüşlere öncülük etti. Petrol fiyatları geriledi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 13:49'da yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu ve tüm zamanların en yüksek seviyesini daha da yukarıya taşıdı. Küçük ölçekli hisselerin bulunduğu Russell 2000 Endeksi yüzde 0.7 ralli yaptı. Stoxx Europe 600 Endeksi, günü yatay seyirle kapattı. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 1.97'ye indi ve ilk kez yüzde 2 seviyesinin altına düştü. Doğalgaz Şubat ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, ham petrol, bu haftaki OPEC toplantısı öncesi değer kaybetti.

- Petrol fiyatları OPEC öncesi yatay seyrediyor

Brent ve Batı Teksas türü ham petrol fiyatları, yatırımcının Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu'nun (OPEC) üretimi düşürme ihtimalini değerlendirmesi ile yatay seyrediyor.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 18 sent kadar gerileyerek New York saati ile 13:15'te 80.18 dolardan işlem görüyordu. Vadeliler 21 Kasım'da 80.36 dolar ile 12 Kasım'dan bu yana en yükseği gördü ve Eylül ayından bu yana ilk haftalık kazancı kaydetti. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 3.80 dolar düzeyinde. 

Ocak vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise, Nymex elektronik işlemlerde 12 sent düşerek 76.39 dolarda. Kontrat geçtiğimiz hafta yüzde 0.9 tırmanarak 76.51 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 50 altında seyrediyor.

- Altın 1,200 doların altında yatay seyrediyor

Altın vadelileri, ABD'de ekonomik aktivitenin Ekim'de beklenenden fazla düştüğünü gösteren Merkez Bankası Fed endeksinin faiz artışının yakında geleceği endişelerini azaltmasının ardından, yatay seyretti.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 yükselerek, New York saati ile 10:21'de ons başına 1,199.40 dolar oldu.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 51 üzerindeydi. Barclays'ın anketine katılan 938 yatırımcının yaklaşık yüzde 30'u, altının Mart sonuna dek 1,150 doların altına düşmesini bekliyor.

- ABD Savunma Bakanı istifa etti

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in görevinden ayrılacağını duyurdu.

Hagel'in görevinden ayrıldığına yönelik haberlerden kısa bir süre sonra Obama, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Hagel, Beyaz Saray'da kameralar karşısına geçerek açıklama yaptı.

Hagel'e hizmetlerinden dolayı teşekkür eden Obama, Hagel'in halefi Senato'dan onaylanması tamamlanana kadar da Savunma Bakanlığı görevine devam edeceğini kaydetti.

- İran nükleer görüşmeleri Temmuz'a uzatıldı

İran ile nükleer programı konusunda yapılan müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatıldı. ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya'nın oluşturduğu P5+1 ile İran arasında yapılan görüşmelerde daha önce bir anlaşma sağlanabilmesi için son tarih olarak bugün belirlenmişti.

Viyana'da haftasonu boyunca süren müzakerelere katılan yetkilierden alınan bilgilere göre, tarafların politik bir taslak konusunda anlaşmak için 1 Mart'a kadar süreleri olacak. Müzakereciler taraflar arasındaki ciddi anlaşmazlıklar nedeniyle son tarihi erteleme ihtimali noktasında uyarılar yapıyordu.