Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "nükleer müzakerelerin nihai bir anlaşma sağlanana kadar ciddiyetle sürdürüleceğini" söyledi.

Devlet televizyonundan halka seslenen Ruhani, "Gelecek aydınlık ve nükleer müzakerelerin nihai kazananı da İran halkı olacak. İran'ın mantığı müzakere ve diyaloğa dayalı. Nükleer müzakereler nihai bir anlaşma sağlanana kadar ciddiyetle sürdürülecektir" dedi.

"İran'ın nükleer faaliyetleri hakkında taviz vermedik, vermeyeceğiz" diyen Ruhani, "İran'ın nükleer teknolojisi ve tesislerinin faaliyetlerine devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Santrifüjler asla durdurulmayacak, aynı zamanda halkın refahı da iyileştirilecek" ifadelerini kullandı.

Ruhani, "Müzakere tarafı, sonunda yaptırım ve baskının İran karşısında işe yaramadığını anladı" diye konuştu.

Nükleer müzakerelerde iki ana hedefe sahip olduklarını belirten Ruhani, şunları kaydetti:

"Birincisi elde edilen nükleer teknolojinin korunması ve ilerletilmesi, ikincisi yaptırımların kaldırılması. Müzakere süreci boyunca santrifüjlerimiz çalışmaya devam etti. İran halkına santrifüjlerin hiçbir zaman durdurulmayacağı konusunda söz veriyoruz. Sadece nükleer müzakereler değil hiçbir konuda İran halkı ve dini lider tarafından belirlenen kırmızı çizgiler aşılmadı ve aşılmayacak.

Ancak öte yandan halkın refah seviyesi de gün geçtikçe iyileştirilmeli. Bugün yaptırımların bazıları kaldırıldı, bir kısmı ise devam ediyor. Önemli olan müzakere tarafı, yaptırımların tamamen kaldırılması gerektiğini kabul etmiştir. Müzakereler yaptırımların kaldırılma aşamaları ve zamanı konusunda devam ediyor."

Ruhani, bugün Viyana'da sona eren onuncu tur müzakereler hakkında, "Bugün nihai bir anlaşma sağlanmamış olabilir. Ancak nihai anlaşmaya ulaşmak için önemli aşamalar kat edildi ve artık koşullar 3 ya da 6 ay öncesiyle aynı değil. Bakış açıları birbirine oldukça yaklaştı ve ihtilaflı birçok konu çözüme kavuşturuldu. Ancak hala kat edilmesi gereken aşamalar var" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Müzakerelerin kazananı İran halkı olacak. Dünyanın İran ile müzakere etmekten başka seçeneği yok ve müzakereler nihai bir anlaşma ile sonuçlanacak" dedi.