Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, iş dünyası liderlerine karlarını daha verimli bir şekilde kullanmaları yönünde çağrıda bulundu. Kuroda, merkez bankasının deflasyonu ortadan kaldırması ile gereğinden fazla likidite stoku yapmanın maliyetli hale geleceğini söyledi.

Kuroda, “Şirketler, yenin zayıf olmasından faydalanarak tesis ve istihdama yatırımı artırabilirler. BOJ, enflasyon hedefine ulaşmak için parasal genişleme politikasında gerekli düzenlemelere giderek fiyat artışlarını desteklemeye devam edecek” dedi.

Toyota Motor Corp. ve diğer ihracatçı şirketler gibi Japonya şirketleri, BOJ’un teşvik artırımı sonucu zayıflayan yen ile rekor seviyede kar elde etmeye hazırlanıyor. Japan Inc. rekor seviyeye yakın likidite tutarken, ikinci çeyrekte yatırım harcamaları 2007 yılının ilk üç ayındaki zirveden yüzde 50’den fazla aşağıda seyretti.

SMBC Friend Securities Co. ekonomistlerinden Mari Iwashita, “Kuroda, harekete geçme sırasının şirketlerde olduğunu açıklığa kavuşturuyor. Yatırım harcamaları, maaşlar ve fiyat belirlemeleri, BOJ için yaşamsal öneme sahip ancak kontrolünde değil. Kuroda’nın şirketleri ekonominin iyileşeceğine ve deflasyonun sona ereceğine ikna etmesi gerekiyor” dedi.