Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:40'ta güncellendi)

Ham petrol vadeli kontratları, dünyanın petrol ihtiyacının üçte birini karşılayan ülke yetkilileri bugün Viyana'da yaptıkları toplantıdan üretimi azaltma taahhüdü çıkmamasının ardından, geriliyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) üyesi Suudi Arabistan'dan bir yetkilinin de katıldığı toplantıda, Venezuela, Rusya ve Meksika'dan temsilciler de yer alırken, ülkeler petrol fiyatlarını izleyeceklerini belirtmekle yetindi. Rusya devletine ait petrol üreticisi OAO Rosneft'in CEO'su Igor Sechin, bugünkü görüşmelerden üretimi azaltmak ile ilgili bir sonuç çıkmadığını söyledi.

Petrol vadelileri Londra’da yüzde 0.4 kadar geriledi. Öneri ile ilgili bilgi sahibi iki kişinin verdiği bilgilere göre Irak, İran ve Libya OPEC’in üretimi düşürmesi halinde arzlarını azaltmak zorunda kalmayacak. 12 üyeli OPEC’in 27 Kasım’da yapacağı toplantı öncesinde Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi dün Viyana’da yaptığı açıklamada, “Eğer piyasada aşırı bir arz varsa bu ilk kez olmuyor” dedi.

New York merkezli Tyche Capitol Advisors emtia fonu yöneticisi Tarık Zahir konuya ilişkin "Bu 4 ülke dahi üretimi azaltma konusunda anlaşamıyor. Suudilerin son isteyeceği şey de tüm işi kendi başlarına yapmak olur. Piyasayı dengelemek için günlük 2 milyon varilin üstünde bir kesintiye ihtiyaç var" yorumlarında bulundu.

Ocak vadeli Brent petrolü kontratı 1.26 dolar düşerek Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında New York saati ile 12:08'de varil başına 78.42 dolar oldu. Kontrat dün 68 sent gerileyerek 79.68 dolara geriledi. .Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 5.2 üstünde seyrediyor.

Ocak vadeli WTI petrol kontratı 1.38 dolar düşerek Nymex elektronik işlemlerde varil başına 74.40 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 4.04 dolar seviyesinde.

(21:40'ta güncellendi)